Minimumloon per 1 januari 2024

0
Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75%. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt dan € 13,27 per uur.
Het gaat om een reguliere indexatie, elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen. Tegelijk voert het kabinet een nieuwe wet in voor het minimumuurloon.

Invoering wettelijk minimumuurloon

Per 1 januari 2024 komt er één wettelijk minimumuurloon. Nu nog hangt het uurloon af van wat als fulltime werkweek geldt bij de opdrachtgever. In sommige sectoren is dit 36 uur, in andere 38 of 40 uur. Het wettelijk minimumloon per maand is in al die gevallen gelijk, terwijl het minimumloon per uur in bepaalde sectoren of bedrijven lager uitvalt dan in andere. Met de nieuwe wet wordt dit gelijkgetrokken. Er zal ook geen wettelijk minimumloon per week of maand meer zijn vanaf dat moment, alléén het wettelijk minimumuurloon. Deze ontwikkeling staat overigens los van de halfjaarlijkse verhoging van het wettelijk minimumloon (WML).

Welke gevolgen heeft de invoering van het wettelijk minimuurloon? Expert Marcel Reijmers legt het uit. Dat lees je hier.

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer