Op het gebied van werk-privébalans daalt Nederland wereldwijd van de 7de naar de 11de plaats, aldus de Global Life-Work Balance Index van Remote. Nieuw-Zeeland staat net als vorig jaar bovenaan.
De scores worden bepaald door verschillende factoren, waaronder minimumloon, ziekteverlof, zwangerschapsverlof, beschikbaarheid van gezondheidszorg, publiek geluk, gemiddelde werkuren en lhbti- inclusiviteit. Daarnaast werd dit jaar voor het eerst openbare veiligheid als factor meegenomen in het onderzoek.
De score van Nederland is vrijwel gelijk aan die van vorig jaar (69,1 versus 69,14), maar landen als België, Duitsland en Ierland hebben hun score flink verbeterd en zijn zo Nederland gepasseerd op de ranglijst. Europese landen staan consistent hoog in het onderzoek, met zeven plekken in de top 10. In de lijst van 60 landen met het hoogste bbp ter wereld, staan de Verenigde Staten op plek 55.
Waar moet je naartoe voor een betere werk-privébalans?
1. Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland staat voor het tweede jaar op rij bovenaan de index, mede dankzij een hoog minimumloon en een royaal jaarlijks verlof van 32 dagen. Het land scoort ook goed op de ‘geluksindex’ en wordt beschouwd als een van de veiligste landen om te wonen en werken.
2. Ierland
Ierland komt de top 10 binnen na een 21ste plaats in 2023. Naast een universeel, door de overheid gefinancierd zorgstelsel biedt Ierland ook een van de hoogste minimumlonen. Dit land, met iets meer dan vijf miljoen inwoners, wordt ook beschouwd als een van de veiligste landen ter wereld.
3. België
België breekt dit jaar ook door in de top 10 en deelt de 3de plek met Denemarken. De grote stijging is deels te danken aan een aanpassing van het landelijke ziektebeleid. Het land scoort daarnaast goed in verschillende andere categorieën, waaronder het loonniveau (het minimumloon behoort tot de hoogste in Europa) en het gemiddelde aantal gewerkte uren per week.
3. Denemarken (dezelfde score als België)
Denemarken staat samen met België op de 3de plek en is volgens het World Happiness Report het op één na gelukkigste land ter wereld. Denemarken biedt ook een royaal wettelijk jaarlijks verlof (35 dagen) en een erg ruim verlofbeleid voor ouders. Bovendien wordt het land dat het concept ‘hygge’ de wereld in bracht, beschouwd als een van de veiligste plekken om te wonen en als een van de voorlopers als het gaat om lhbti-inclusiviteit.
5. Canada
Canada staat vooral hoog omdat het een van de kortste gemiddelde werkweken heeft (32,1 uur). Het land wordt ook beschouwd als een van de veiligste en meest lhbti-vriendelijke landen. De Canadezen liggen ver voor op hun buren in de Verenigde Staten.
Lees ook: Drie op vier Gen-Z’ers willen dat werkgever rekening houdt met hun privéleven
6. Duitsland
Duitsland is ook nieuw in de top 10, na de 12de plaats in 2023. De sterke positie van Duitsland is deels te danken aan de royale lonen. Het land heeft een gecombineerd publiek/privaat zorgstelsel en het aantal gewerkte uren per werknemer is met 34,2 uur per week lager dan gemiddeld.
7. Finland
De Finse samenleving heeft een ‘infrastructuur van geluk’ ontwikkeld met onder andere een sterk onderwijssysteem, toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg, een robuuste economie en veel aandacht voor mensenrechten. De werkcultuur in Finland legt sterk de nadruk op de privé-werkbalans, onder andere met een royaal wettelijk jaarlijks verlof (36 dagen) en een werkweek die korter is dan gemiddeld (34,4 uur).
8. Australië
Australië heeft het hoogste minimumloon (omgerekend 16,07 euro) en Australiërs behoren dan ook tot de best betaalde werknemers ter wereld. Ze hebben ook een van de kortste werkweken: gemiddeld iets meer dan 32 uur.
9. Noorwegen
Noorwegen kwam als beste uit de bus in het onderzoek als het gaat om de balans tussen ouderschap, leven en werk. Het is een aantrekkelijke bestemming voor jonge gezinnen of mensen die van plan zijn om kinderen te krijgen. Noorwegen biedt niet alleen 35 wettelijke vakantiedagen per jaar (het gemiddelde is 28), de Noren maken zelden lange dagen en behoren tot de gelukkigste werknemers ter wereld. Het land heeft ook de beste reputatie als het gaat om de rechten en vrijheden van lhbti-gemeenschappen.
10. Spanje
Of Spaanse werknemers nu wel of niet kiezen voor een siësta in de namiddag, ze worden nog steeds aangemoedigd om ruim vrij te nemen. Spanje heeft een van de meest genereuze wettelijke verlofrechten (36 dagen per jaar) in Europa. Het heeft ook een zeer vriendelijk ouderschapsverlofbeleid.
Werk-privébalans in Nederland
Eerder deze maand bleek nog dat 72 procent van de Nederlanders uit generatie Z het belangrijk vindt dat hun werkgever rekening houdt met het privéleven van medewerkers. Een derde van de ondervraagden noemt het investeren in het persoonlijk welzijn van werknemers door een werkgever zelfs een belangrijke voorwaarde om voor een baan te kiezen. “Jongeren stellen andere eisen aan hun baan dan de generaties voor hen”, aldus ceo Jacco Vingerling van Bowers & Jackling, dat het onderzoek liet uitvoeren.
Lees ook Arjan Elbers: ‘Verdiep je nou eens in generatie Z, ze willen heus wel werken’
ABN Amro meldde vorige maand in een sectorprognose dat het welzijn van werknemers in de zakelijke dienstverlening, ondanks een hogere werkdruk, is gestegen. Dat komt met name door verbeteringen op het gebied van werk-privébalans en persoonlijke ontwikkeling, aldus de bank.
“Door meer aandacht te besteden aan de ontwikkeling van medewerkers ontstaat ruimte voor innovatie, waardoor ook de arbeidsproductiviteit kan groeien, blijkt uit onze jaarlijkse Sectorale Welzijnsmonitor”, lichtte Albert Jan Swart toe. “De bouwsector valt hierbij positief op, met meer baanzekerheid, minder fysieke belasting en flexibele werktijden. Bedrijven in andere sectoren kunnen hieraan een voorbeeld nemen”, aldus de sectoreconoom industrie, transport en logistiek.
Ook uit het jaarlijkse medewerkerbelevingsonderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Integron kwam het belang van een goede werk-privébalans naar voren. Werknemers in Nederland zijn volgens het onderzoek niet bijzonder tevreden en solliciteren vaak naar een andere baan. “Een goede werk-privébalans is de basis om niet te belanden in een hoog personeelstekort”, zei Robert Mentink van Integron. “De behoefte om van baan te wisselen is het kleinst binnen de overheid en de zorg. Al eerder zagen we dat binnen de overheid medewerkers meer tevreden zijn over de arbeidsvoorwaarden in vergelijking met andere branches. Ook de werk-privébalans scoort hier erg goed.”