Oranjekoorts leidt niet tot extra verzuim

0

De duels van Oranje tijdens het WK voetbal in Brazilië leiden niet tot toenemend ziekteverzuim. Dat stellen arbodiensten ArboNed en ArboUnie op basis van de ervaringen met eerdere sportevenementen.

Zij voorzien geen extra verzuim rond het duel Nederland-Australië, aanvang woensdagavond zes uur. De verkeersdiensten verwachten een avondspits die al om twee uur ’s middags begint.

Verzuimbestrijding
De arbodiensten stellen dat de tijd van meer ziekmeldingen bij wedstrijden van Oranje voorbij is. Volgens ArboNed werd in 2004 tijdens het EK voetbal in Portugal op de eerste wedstrijddag van Oranje een 19 procent hoger ziekteverzuim geconstateerd. Sindsdien werd werk gemaakt van verzuimbestrijding. ,,Alle sportevenementen daarna is geen hoger verzuim meer geconstateerd”, aldus ArboNed.

Vergelijking eerdere sportevenementen
Op www.verzuimbarometer.nl wordt precies bijgehouden hoe ziek Nederland is tijdens het WK. Het ziekteverzuim blijkt met 4,8 procent van de 7,4 miljoen werkende Nederlanders nauwelijks af te wijken van dezelfde periode vorig jaar. Ook in 2010 bij het voor Nederland succesvolle WK voetbal in Zuid-Afrika was amper een stijging in het aantal ziekmeldingen te zien. De historische medailleoogst (24) op de Winterspelen in Sotsji gaf evenmin aanleiding tot extra ziekmeldingen.

Volgens de arbodiensten blijkt het maken van afspraken over voetbal kijken op het werk, thuiswerken, eerder stoppen met werken en later inhalen van de verloren werktijd in de praktijk goed te werken. ,,Goede afspraken over wedstrijden van Oranje voorkomen pieken in het verzuim en leiden tot een betere motivatie”, zegt Yvonne Kersten namens ArboUnie.

Bron: ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer