Randstad: ‘Over 20 jaar geen vast contract meer’

5

In 2030 is het gedaan met het vaste contract en de CAO, aldus Randstad-bestuurder Marjolein ten Hoonte.

In een interview met de nieuwssite Nu.nl vertelt de directeur Arbeidsmarkt van uitzendbureau Randstad dat er over een jaar of twintig geen ruimte meer zal zijn voor vaste contracten of CAO’s. “De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler.’’

Ten Hoonte verwacht dat er in de toekomst meer naar iemands competenties wordt gekeken en minder nadruk ligt het beroep dat iemand uitoefent. Een baan voor het leven is verleden tijd. De competenties die volgens Hoonte zullen tellen zijn onder meer flexibiliteit, onafhankelijkheid, klantgerichtheid, commercialiteit, talen en ervaring.

‘Bereid de beroepsbevolking voor’
"We komen van nationale maakindustrie en gaan naar multinationale kennis- en dienstverlening. Dat proces zet door. We zien dat een bedrijf ervoor kiest zich te vestigen in een grote stad met luchthaven en arbeidspotentieel." Hoonte vindt dat de beroepsbevolking hierop moet worden voorbereid en mensen flexibeler opgeleid moeten worden, minder gericht op theorie en branche. “Algemene comptenties zijn heel belangrijk, speciale beroepsopleidingen minder. (…) Ik voorzie een toekomst van een combinatie van stages en online opleiden waardoor mensen een goede aansluiting hebben op het bedrijfsleven."

‘Buitenlandse werknemers onvermijdelijk’
De directeur Arbeidsmarkt benadrukt bovendien dat de behoefte aan buitenlandse werknemers in 2030 sterk zal zijn. Hoonte vindt dat de overheid deze boodschap beter zou kunnen overdragen, met nadruk op de positieve kant van de inzet van buitenlandse werknemers. “De cijfers wijzen uit dat we echt migranten nodig zullen hebben om als land de gewenste productiviteit te leveren. Ik verwacht dat dat voor alle opleidingsniveaus geldt." Ten Hoonte stelt dat buitenlandse werknemers nodig zullen zijn om de economie draaiende te houden. “Dat bewustzijn in de maatschappij krijgen, is de grote uitdaging van de toekomst."

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

5 reacties

 1. Hugo-Jan Ruts op

  Ronald Dekker (Univ Tilburg) reageerde op de website ZiPconomy al met een artikel met de ironisch kop ‘uitzendbureaus verdwenen in 2030’ . Hij ageert vooral tegen de slechte onderbouwing van dit verhaal plus wijst op de waarde van een vast contract.

 2. Raoul van Heese op

  @Hugo Jan
  De onderbouwing ontbreekt,…”ik voorzie een toekomst” heeft een hoog glazen bol gehalte….toch op zijn minst merkwaardig als je autoriteit en relevant wil zijn in de markt.

  Voor de volledigheid de link naar aanvulling van Ronald Dekker;

  zipconomy.nl/2011/08/uitzendbranche-zo-goed-als-verdwenen-in-2030/

 3. Aad van der Zalm op

  Ik ben het grotendeels met Marjolein eens. 2030 is een onbelangrijk jaartal hierin. Het gaat om de beweging ……waar we naartoe gaan. Het heeft voor “de massa” nog wel een tijdje nodig om te wennen, omdat ze opgegroeid zijn in een industriele tijd met zoemers die aangaven dat je moet beginnen of stoppen met werken. Maar ook met veilige bakens zoals een vast contract en een CAO. Over 20 jaar zullen we lachen om “de zoemers en het vaste contract “.

 4. wilfred bastianil op

  Wat een enorme flauwekul prietpraat, alles met een commerci?le insteek.
  Tegen die tijd bestaat er geen productiewerk meer. Het niveau van maatschappelijk relevante arbeid ligt nu al op zo’n 25 % van het gehele potentieel. Dus wat gaan al die anderen tzt nog doen ?

Reageer