Sociaal-economisch klimaat beïnvloedt profiel uitzendkrachten

0

Wereldwijd zijn de meeste uitzendkrachten jonger dan 30 jaar, maar er is een aantal landen dat hierop een uitzondering vormt.

Dit blijkt uit een rapport van CIETT, de internationale brancheorganisatie voor uitzendbureaus. CIETT baseert haar rapport op cijfers uit 2008.

In vergelijking met de gehele beroepsbevolking, zijn werknemers onder de 30 jaar over gerepresenteerd. Volgens de onderzoekers komt dit omdat werknemers tot 30 jaar uitzendwerk vaak gebruiken om werkervaring op te doen voor hun eerste vaste baan. In Nederland is dit niet anders. Van de werknemers die in 2008 werkzaam waren als uitzendkracht was 62 procent jonger dan 30 jaar.

Er zijn echter drie landen die hierop een uitzondering vormen, namelijk de Verenigde Staten, Duitsland en Zweden. Dit kan verklaard worden doordat in een aantal van deze landen uitzendwerk cultureel geaccepteerd wordt als alternatief voor een vaste baan, aldus de onderzoekers.

Mannen vs. vrouwen

Niet alleen de leeftijd, maar ook het geslacht van de uitzendkrachten verschilt per land. Het geslacht van de uitzendkrachten blijkt afhankelijk van het sociaal-economische klimaat in het land en van de branches waarin het uitzendwerk wordt uitgevoerd. Zo werken er in landen die meer gericht zijn op de dienstensector meer vrouwelijke uitzendkrachten, terwijl in industriegeoriënteerde gebieden meer mannelijke uitzendkrachten te vinden zijn. In Nederland was 53 procent van de uitzendkrachten man in 2008 en 47 procent vrouw.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer