Uitzendkeurmerk en register SNA succesvol

1

De zelfregulering van de uitzendbranche lijkt met het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid succesvol te zijn. Het aantal aangesloten bedrijven is sinds de introductie verdubbeld.

Sinds de invoering van het keurmerk in 2007 hebben 2.300 uitzendondernemingen en (onder)aannemers van uitzendwerk zich laten registreren en controleren, blijkt uit het verslag "Drie jaar norm voor betrouwbaarheid" van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Dat is een verdubbeling ten opzichte van de 1.160 die zich bij aanvang hadden aangesloten. De volledige lijst van aangesloten bedrijven is openbaar en in te zien op de site van de SNA.

Het keurmerk gaat uit van de NEN 4400 norm en wordt verstrekt door de SNA. De stichting voert regelmatig overleg met de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie. Zo kan de norm worden getoetst aan de praktijk en wordt informatie uitgewisseld. Het keurmerk is niet verplicht, maar vrijwillig. In 2005 werd naar aanleiding van malafide praktijken in de Tweede Kamer gesproken over een vergunningenstelsel voor de uitzendbranche, maar uiteindelijk werd besloten de branche een kans te geven zichzelf te reguleren. Zo ontstond het keurmerk.

"Met scherpe inspecties worden de bokken van de schapen gescheiden. Dat is in de afgelopen jaren goed gelukt", blikt SNA-voorzitter Hubert Bruls tevreden terug. Maar het werk is nog zeker niet gedaan, liet directeur Roland Huisman al eerder weten in vakbondsblad NBBU Form. Het aantal uitzenders telt in Nederland ruim meer dan 5.000, meer dan twee maal zoveel als het aantal aangesloten en gekeurde bedrijven. Bovendien meldde de Arbeidsinspectie een stijging van het aantal misstanden met buitenlandse uitzendondernemingen. "We hebben dus, samen met de georganiseerde ondernemingen, nog heel wat werk voor de boeg", aldus Huisman.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. peter Kempenaar op

    Goedendag,

    Ik ben net voor me zelf begonnen alles gaat goed nu willen ze ook dat ik dat keur merk aan vraag waar moet ik daar voor wezen .
    Graag hoor ik van u.

    Mvg Peter Kempenaar

Reageer