UWV: nog geen herstel arbeidsmarkt

0

Ondanks de aantrekkende economie zal de arbeidsmarkt dit jaar nog geen herstel laten zien. Maar ondanks een record aantal WW’ers, zal het aantal vacatures stijgen en komen er ook in de uitzendsector banen bij.

Het UWV voorziet dat dit jaar 66.000 banen verdwijnen. Dat zijn er wel aanzienlijk minder dan vorig jaar, toen de werkgelegenheid met 143.000 banen afnam.

Uitzendsector
Dit jaar komen er krap 7000 nieuwe banen bij, met name in de uitzendsector en groothandel. In andere sectoren blijft de werkgelegenheid op peil of krimpt. Zo vertaalt de verwachte stijging van de industriële productie zich nog niet in extra banen, door de automatisering en maatregelen die ondernemers nemen om de productie per werknemer te vergroten, zegt arbeidsdeskundige Rob Witjes van het UWV in een toelichting.

Meer vacatures
Het verwachte economisch herstel leidt dit jaar wel tot een stijging met 80.000 vacatures, tot een totaal aantal van bijna 700.000. Dat is nog ver onder de recordniveaus van 2006-2008 toen er jaarlijks 1 miljoen vacatures ontstonden. De vacatures komen er vooral bij in de industrie, detailhandel en vervoer en opslag. Voor het overgrote deel betreft het hier vervanging en zijn het geen nieuwe banen.

Meer WW-uitkeringen
Een recordaantal van 678.000 mensen zal dit jaar een WW-uitkering aanvragen omdat zij hun baan zijn kwijtgeraakt. Aan de andere kant zullen meer mensen weer aan de slag kunnen, maar dat zal onvoldoende zijn om het totale aantal WW-uitkeringen te doen dalen. Per saldo verwacht het UWV dat het aantal WW-uitkeringen in 2014 uitkomt op 485.000, een stijging met 50.000 (plus 12 procent).

Een record aantal werkzoekenden (47.000) koesteren volgens UWV de ambitie om te emigreren voor een baan in buitenland.

ANP


Lees ook: Positieve signalen flexmarkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer