Tweede Kamer verdeeld over aanpak arbeidsmigratie en uitzendverbod

0

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van arbeidsmigratie in Nederland. Hoewel vrijwel elke partij het eens is over de noodzaak om arbeidsmigratie te beperken, verschillen de meningen sterk over de aanpak, vooral binnen de coalitie.

Het debat wordt aangejaagd door recente voorstellen van minister Eddy van Hijum, die overweegt om in bepaalde sectoren een uitzendverbod in te voeren als laatste redmiddel tegen misstanden met arbeidsmigranten.

Lees ook: Minister van Hijum zet in op aanpak misstanden arbeidsmigranten

De coalitiepartijen VVD en BBB staan kritisch tegenover Van Hijums voorstel. Ze vinden een uitzendverbod in probleemsectoren, zoals de vleessector, te ver gaan. De VVD kwam eerder met een visiedocument waarin de partij pleit voor “minder en andere arbeidsmigratie”, met een nadruk op kennismigranten voor topsectoren. De partij wil ook de inhuur van niet-Europese migranten via andere EU-lidstaten beperken, om zo meer controle te krijgen over de instroom van arbeidsmigranten.

Aan de andere kant van het politieke spectrum dringen linkse partijen aan op directe actie. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Mariëtte Patijn riep tijdens het debat op om nu al een uitzendverbod in te stellen in de vleessector.

Stappen gezet

Het vorige kabinet had al stappen gezet om misstanden aan te pakken. Zo wordt er gewerkt aan wetgeving die een certificaat verplicht stelt voor uitzendbureaus, om malafide partijen van de markt te weren. Daarnaast zijn de aanbevelingen van de commissie-Roemer, die zich richt op de verbetering van de positie van arbeidsmigranten, nog steeds in uitvoering. Toch vinden verschillende Kamerleden dat deze maatregelen te langzaam worden ingevoerd en roepen ze op tot meer urgentie.

Minister Van Hijum zal tijdens het debat onder druk worden gezet om duidelijkheid te geven over zijn plannen voor de komende jaren. Het tijdspad voor de invoering van nieuwe maatregelen zal daarbij een cruciaal punt van discussie zijn, aangezien verschillende partijen aandringen op versnelling van de huidige trajecten.

Voor de uitzendbranche betekent deze politieke discussie een periode van onzekerheid, waarin de regels en wetten rondom het inzetten van arbeidsmigranten mogelijk strenger worden.

Lees ook: Salaristransparantie trekt meer sollicitanten aan

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer