Minister van Hijum zet in op aanpak misstanden arbeidsmigranten

0

Minister van Hijum, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft aangekondigd dat hij onderzoekt of een verbod op uitzendarbeid in bepaalde sectoren noodzakelijk is om misstanden rondom arbeidsmigranten aan te pakken. Deze maatregel, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, zou als een laatste redmiddel kunnen dienen als de huidige inspanningen om de problemen aan te pakken onvoldoende resultaat opleveren.

De minister reageert hiermee op alarmerende signalen van de Arbeidsinspectie over uitzendbureaus die een uitzonderlijk hoog percentage ontslag op staande voet hanteren. Daarnaast hebben recente onderzoeken van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) ernstige misstanden blootgelegd binnen de vleessector. Naar aanleiding van deze bevindingen zijn er al afspraken gemaakt met betrokken bedrijven in de vleessector om verbeteringen door te voeren.

Lees ook: Mkb’ers: groei stagneert vanwege personeelstekort

 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal EU-migranten in Nederland in de afgelopen tien jaar is verdubbeld. Op 1 januari 2024 woonden er ruim 745.000 mensen uit andere EU-lidstaten in Nederland. In 2014 waren dat er nog 360.000. Voor deze migranten is werk de belangrijke reden om naar Nederland te komen, gevolgd door studie en gezinsmigratie. Mensen uit EU-lidstaten hebben geen vergunning nodig om in Nederland te mogen werken.

Misstanden duren te lang voort

“Er moet nu echt voortgang worden gemaakt,” stelt Van Hijum. “Deze misstanden duren al te lang voort. Werkgevers moeten orde op zaken stellen in hun sector. Laatst sprak ik een arbeidsmigrant die na één week door zijn uitzendbureau werd ontslagen, binnen 48 uur zijn woning moest verlaten en dakloos werd.” De minister benadrukt dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om hun werknemers fatsoenlijk te behandelen en dat de lasten niet op de samenleving mogen worden afgeschoven.

Naast het verkennen van een sectorverbod werkt de minister ook aan de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten. Deze wet moet het mogelijk maken om malafide uitzendbureaus effectiever aan te pakken en te weren van de markt.
De verkenning naar een sectoraal verbod zal naar verwachting begin volgend jaar zijn afgerond, waarna de minister een besluit zal nemen. De Tweede Kamer zal aanstaande woensdag met Van Hijum in gesprek gaan over de voorgestelde maatregelen en de bredere problematiek van arbeidsmigratie.
Met deze stappen zet de minister druk op zowel uitzendbureaus als de sectoren waarin misstanden voorkomen om hun verantwoordelijkheid te nemen en structurele verbeteringen door te voeren.

Lees ook: Omzetgroei in de uitzendbranche zet door met 2,4 procent

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer