Bij een op de drie de mkb-bedrijven (34 procent) in de zakelijke dienstverlening stagneert de groei van de organisatie vanwege een tekort aan personeel. Dat aandeel ligt flink hoger dan het landelijk gemiddelde van 26 procent. Ruim de helft van de mkb’ers zegt een personeelstekort te hebben.
Dat blijkt uit de MKB Barometer van softwarebedrijf Exact. In de jaarlijkse steekproef maakt 53 procent van de mkb’ers in de zakelijke dienstverlening melding van een personeelstekort. Het vinden en behouden van medewerkers wordt ook het vaakst genoemd als bedrijfsdoel (30 procent). Vorig jaar werd dit nog door 46 procent als belangrijk bedrijfsdoel genoemd, wat kan wijzen op een verminderde druk op dit gebied.
Hierna zijn de belangrijkste doelen het verhogen van de omzet (28 procent) en het vinden en behouden van klanten (26 procent). Daarmee blijken veel mkb’ers dus moeite te hebben als gevolg van een tekort aan personeel. Ruim een op de tien ondernemers neemt minder werk aan als gevolg van dat tekort.
Omzet mislopen door oninbare facturen
Exact vroeg de mkb’ers ook naar hun boekhouding. De grootste uitdagingen op dit vlak zijn voldoende zicht hebben op de toekomstige financiële situatie (30 procent), het verminderen van handmatige handelingen (29 procent) en klanten tijdig laten betalen (28 procent).
Lees ook Salariswijzer: hoeveel verdien je als intercedent, recruiter of backofficeprofessional?
Het onderzoek laat zien dat 29 procent van de totale waarde aan facturen in de zakelijke dienstverlening te laat wordt betaald. 3 procent wordt zelfs helemaal niet betaald. Ruim een op de zes ondernemers (18 procent) loopt daardoor jaarlijks 20.000 euro of meer mis.
Economie en digitalisering
Mkb’ers gaven in het onderzoek aan welke marktontwikkelingen volgens hen de grootste impact (zullen) hebben op hun onderneming. Niet verrassend wordt de economie daarbij het vaakst genoemd, gevolgd door digitale transformatie, klantbeleving, technologische innovaties en regelgeving.
81 procent van de mkb’ers geeft aan budget beschikbaar te hebben voor digitaliseringsprojecten. Gaat het specifiek over kunstmatige intelligentie (AI), dan is 31 procent iets op dit gebied aan het implementeren of heeft dat al gedaan. De helft van de ondernemers is de mogelijkheden van AI aan het verkennen, 20 procent is hier niet mee bezig.
Lees ook De Europese AI-wetgeving is van kracht: waarmee moet je rekening houden?