Liegen op het cv: (jonge) mannen doen het veel vaker

0

De werkervaring aandikken, een extra opleiding toevoegen of de lengte van een studie aanpassen. Voor een op de acht Nederlanders is het geen probleem om creatief om te gaan met het eigen cv.

Dat is althans de uitkomst van onderzoek onder 1.500 Nederlanders door employment screener Validata. De vaakst voorkomende leugens op het cv betreffen werkervaring, vaardigheden en privé-interesses.

liegen op cv

Mannen en jongeren liegen vaker op cv

Opvallend is dat mannen veel vaker liegen op hun cv dan vrouwen. Van de mannen verdraait 15 procent weleens de waarheid, bij vrouwen is dat 9 procent. Mannen die liegen op hun cv, doen dat het vaakst als het gaat om hun werkervaring (43 procent). Vrouwen zijn wat dat betreft bescheidener (28 procent). Ook als het gaat om de lengte van een vorige baan (25 vs. 15 procent) en zakelijke interesses (21 vs. 13 procent) zijn er grote verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ook qua leeftijd zijn er grote verschillen. Bij de jongste leeftijdsgroep (18-24 jaar) is het percentage dat liegt op het cv bijzonder hoog: 20 procent groep geeft aan weleens een onwaarheid op het cv te hebben vermeld. Onder 25- tot 34-jarigen neemt dit percentage al flink af naar 13 procent, om verder terug te lopen naar 7 procent onder 65- tot 70-jarigen.

Mannen horen vaker van recruiters

Uit een ander onderzoek, van HeadFirst Group en Intelligence Group, bleek eerder dat mannen ruim 30 procent vaker worden benaderd door recruiters dan vrouwen. Hoewel dit volgens de ceo van HeadFirst deels kan worden verklaard – mannen werken vaker fulltime en zijn oververtegenwoordigd op LinkedIn – lijken recruiters dus een al dan niet bewuste voorkeur voor mannelijke kandidaten te hebben. Wellicht heeft het gegeven dat mannen vaker rommelen met hun cv hier iets mee te maken.

“Als je objectief werven en selecteren serieus wilt aanpakken, dwingt dat je om op zoek te gaan naar nieuwe kanalen om alle relevante doelgroepen te bereiken”, zei Marieke Mulder eerder tegen Flexmarkt. De adviseur inclusieve arbeidsmarkt bij werkgeversvereniging AWVN spreekt hierover op het FlexForward-event op 15 oktober.

Lees ook: ‘Waarom benaderen recruiters vaker mannen? Vrouwen zijn succesvoller’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer