Vrouwen zijn hoger opgeleid, maar werken minder

0

Jonge vrouwen zijn steeds vaker hoger opgeleid dan mannelijke leeftijdsgenoten. Maar de goed geschoolde vrouwen zijn minder aan het werk dan jonge mannen met dezelfde diploma’s.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde kwartaalrapportage van de Landelijke Jeugdmonitor, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft opgesteld.

In het studiejaar 2008-2009 studeerden 152.000 vrouwen in het hbo en 87.000 op universitair niveau. Tegelijkertijd zaten 133.000 mannen op het hbo en 76.000 op de universiteit. Al ongeveer tien jaar is sprake van een groei in het hoger onderwijs. Dat komt vooral door meer vrouwlijke studenten. In de leeftijdsgroep 25-35 jaar zijn vrouwen onder de hogeropgeleiden inmiddels in de meerderheid. In de groep van 35-plussers zijn mannen nog in de meerderheid.

Volgens Rouvoet is keuzevrijheid het sleutelwoord. ‘Aan vrouwen de arbeidsmarkt opjagen doe ik niet.’ Wel hoopt hij dat door betere mogelijkheden om arbeid en privé op elkaar af te stemmen vrouwen meer gaan werken. ‘Zodat ook vrouwen hun talenten op de arbeidsmarkt kunnen benutten. Dat is goed voor het bedrijfsleven, de economie én voor gezinnen.’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer