42 procent gevluchte Oekraïners in Nederland nog zonder werk

0

EWL Group heeft onderzoeksresultaten gepresenteerd rond de uitdagingen en kansen van Oekraïense burgers in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal Oekraïners in Nederland nog steeds toeneemt en 88 procent van hen hier is om de oorlog te ontvluchten. Van deze laatste groep heeft 42 procent nog geen baan gevonden. Twaalf procent van de Oekrainers komt hier specifiek om te werken. Van hen werkt bijna iedereen. 

In samenwerking met de universiteit van Warschau deed de EWL Group onderzoek naar Oekraïense burgers in Nederland. De presentatie van de onderzoeksresultaten, getiteld ‘Unlocking the Potential: Ukrainian Citizens in The Netherlands‘ biedt inzicht in hun huidige positie op de arbeidsmarkt, integratie en toekomstplannen.

Werkgelegenheid en integratie

Veel Oekraïense burgers in Nederland werken, maar sommigen ervaren uitdagingen zoals taalbarrières. Er is een sterke interesse in professionele ontwikkeling en cursussen. Het onderzoek belicht de financiële omstandigheden van Oekraïense migranten, waarbij velen geld naar Oekraïne sturen om hun families te ondersteunen. Veel respondenten overwegen om langer in Nederland te blijven vanwege de werkgelegenheid, veiligheid en het onderwijs voor hun kinderen.

Hooggeschoold en taalvaardig

Oekraïense burgers in Nederland zijn hoogopgeleid en hebben taalvaardigheden. Vijfenzeventig procent van de respondenten in Nederland bezit een universitaire graad of heeft enige universitaire ervaring. Bovendien geeft meer dan de helft van de Oekraïners in Nederland (57%) aan dat ze goed in het Engels kunnen communiceren, wat hun integratie in de maatschappij aanzienlijk vergemakkelijkt en bovendien extra carrièremogelijkheden in internationale bedrijven biedt. Verder geven 52% van de Oekraïense burgers in Nederland aan dat zij in het Nederlands kunnen communiceren.

Hoge arbeidsparticipatie, maar relatief weinig uren

Eenenzestig procent van de Oekraïense burgers in Nederland heeft op dit moment een baan; meestal in de dienstverlening (17%). Oekraïense burgers die in Nederland werken, verdienen gemiddeld €1.104 netto per maand. Dit is ruim twee keer hoger dan het gemiddelde salaris in Oekraïne, wat een significante motiverende factor kan vormen voor arbeidsmigratie in de toekomst, aldus de onderoekers. Ondanks de relatief hoge inkomsten geeft bijna driekwart van de respondenten in Nederland aan dat ze hun financiële situatie als gemiddeld beoordelen. Dit kan met de hogere leefkosten in ons land te maken hebben, vermoeden de onderzoekers.

Baanvindkanalen en barrières

In Nederland heeft 39% van de Oekraïense burgers zelfstandig werk gevonden en 32% dankzij de aanbevelingen van vrienden of familie. Opvallend is dat slechts 5% van de Oekraïners aangeeft werk te hebben gevonden via een uitzendbureau.

De meest voorkomende problemen die Oekraïense burgers tijdens hun zoektocht naar werk in Nederland tegenkwamen, waren: een gebrek aan vacatures (34%), beperkte mobiliteit (28%) en een gebrek aan vacatures die aan hun verwachtingen voldeden (25%). Wellicht dus dat Oekraïners beter geïnformeerd moeten worden over waar ze vacatures kunnen vinden.

In Nederland is 44% van de Oekraïense burgers van plan om meerdere jaren in het land te blijven. Meer dan een vijfde van de respondenten (21%) heeft het plan om minstens een jaar te blijven en maar 6% denkt eraan om permanent te blijven. Er moet echter worden opgemerkt dat een aanzienlijk percentage nog niet heeft besloten (19%) of ze langer in Nederland willen blijven of naar hun thuisland willen terugkeren. Vooralsnog is er dus nog voldoende potentieel voor het werven van Oekraïners voor openstaande vacatures.

Het onderzoek is hier te downloaden.

Over EWL Group

EWL Group is een toonaangevende aanbieder van internationale werkgelegenheid en de grootste werkgever van Oekraïense migranten in Europa. Sinds de oprichting in 2007 heeft EWL zich ingezet om migranten en vluchtelingen te ondersteunen bij hun zoektocht naar werk en integratie in nieuwe samenlevingen.

EWL is de grootste werkgever van Oekraïners in het buitenland en de grootste werkgever van niet-EU-inwoners in Europa. Sinds 2007 heeft EWL meer dan 170.000 mensen uit 28 landen geholpen werk te vinden in de EU, waaronder 18.000 Oekraïense vluchtelingen tussen 2022 en 2024.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer