Asscher: arbeidsmigrant moet woonadres opgeven

0

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) geeft gemeenten de bevoegdheid om het eerste verblijfsadres van arbeidsmigranten te registreren. Hij laat daarnaast uitzoeken of het mogelijk is migranten met een verdacht adres niet meteen een burgerservicenummer te geven.

Dat zei Asscher donderdagavond in een debat in de Tweede Kamer over arbeidsmigratie. Tegenover NOS radio zei Asscher dat arbeidsmigranten niet mogen worden uitgebuit, ook omdat dat tot verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt leidt. Een strenger toezicht op huisvesting moet dit tegengaan. Dus moet elke arbeidsmigrant zich inschrijven bij de gemeente en kunnen aantonen waar hij of zij werkt en woont. 

‘Verdacht adres’
Gemeenten krijgen daarom mogelijk de bevoegdheid om het woonadres van arbeidsmigranten te registreren. Het kabinet bekijkt of de wet daarvoor kan worden aangepast. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft dat afgesproken met wethouders uit de gemeenten Westland, Rotterdam en Den Haag, gemeenten waar veel arbeidsmigranten uit vooral Midden- en Oost-Europa werken en wonen.

Als voorbeeld van een ‘verdacht’ adres, noemt Asscher een huis waar ‘al achttien’ migranten staan ingeschreven. Rotterdam doet al een proef waarbij ambtenaren in zulke gevallen op huisbezoek gaan voordat zij een burgerservicenummer uitgeven. Asscher heeft ook toegezegd om de proef uit te breiden waarbij gemeenten het eerste verblijfadres vastleggen. Eind deze maand moet duidelijk zijn of de Nederlandse en Europese wetten het toestaan om de uitgifte van een burgerservicenummer (BSN) een paar dagen te vertragen bij onduidelijkheid over het verblijfadres.

VVD: ‘Asscher komt tot inkeer’
Doel van de afspraken is voor Asscher de toestroom van nieuwe werknemers uit landen als Roemenië en Bulgarije beheersbaar te houden en de problemen die met de komst van de Roemenen en Bulgaren gepaard gaan, aan te pakken. Regeringspartij de VVD is blij met de plannen van Asscher. VVD-Kamerlid Malik Azmani stelde in het Kamerdebat dat Asscher ’tot inkeer’ is gekomen. Asscher was volgens Azmani eerst ‘zeer negatief’ over voorstellen om geen BSN te verstrekken aan arbeidsmigranten die met velen in een kleine woning wonen.


Bron: ANP/Elsevier/NOS


Lees ook:
Asscher en Polen pakken schijnconstructies aan
Discussie over Bulgaren en Roemenen laait op

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer