CBS: meer werk, meer uitzendkrachten

0

In het 3e kwartaal zijn er 16.000 banen voor uitzendkrachten bijgekomen. De uitzendbranche loopt daarmee voorop op de steeds verder aantrekkende arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit de cijfers van het CBS.

Meer uitzendkrachten
Het groeiend aantal banen komt nog steeds vooral voor rekening van uitzendkrachten. Bij uitzendbureaus nam het aantal banen het afgelopen kwartaal toe met 16.000 ten opzichte van het 2e kwartaal van 2016. In een jaar tijd steeg het aantal banen in de uitzendbranche met 9%.

Minder zelfstandigen
Het afgelopen kwartaal steeg het aantal banen van werknemers met 34.000, terwijl het aantal zelfstandigen met 8.000 afnam. Het aantal zelfstandigen nam jarenlang toe. Dit kwam vooral door de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Het laatste jaar is het aantal zelfstandigen echter met 35.000 afgenomen (-1,7%). De helft van deze afname was in de zorg.
Meer vacatures

Eind september waren er in Nederland 162.000 openstaande vacatures, een stijging van 7.000 ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De grootste groei aan vacatures vond plaats in de zorg, horeca en handel.
Het aantal vacatures stijgt nu al dertien kwartalen op rij. Het aantal openstaande vacatures is sinds de periode 2006-2008 niet zo hoog geweest. Toch is het aantal vacatures nog altijd 85.000 lager dan de recordstand uit 2008.

Ruime arbeidsmarkt
De werkgelegenheid groeit. Er is volgens het CBS nu tien kwartalen achtereen sprake van banengroei. Het aantal werklozen met 37.000 gedaald. Dit is de grootste werkloosheidsdaling in de afgelopen tien jaar. Het CBS concludeert dat de arbeidsmarkt nog altijd ‘ruim’ blijft, ‘al loopt de spanning iets op’.

Bron: CBS

Lees ook: CBS: meer banen, vooral voor uitzendkrachten

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer