CBS: uitzendbranche verder gegroeid in derde kwartaal

0

In het derde kwartaal van 2017 hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven 1% meer omgezet dan in het kwartaal ervoor. Ook het aantal uitzenduren nam in het derde kwartaal opnieuw toe. Maar de stijging is wel minder groot dan in het voorgaande kwartaal.

Dat meldt het CBS.

Kleinere stijging uitzenduren

Zowel de uren in de kortlopende als in de langlopende contracten namen toe in het derde kwartaal. Het aantal uitzenduren in langlopende contracten (zoals detachering en payrolling) steeg met 0,4% in het derde kwartaal van 2017. In het tweede kwartaal was de stijging 2,6%. Deze uitzenduren zijn sinds 2012 nagenoeg onafgebroken toegenomen.
Het aantal uren in kortlopende contracten nam eveneens met 0,4% toe in het derde kwartaal. Ook deze toename is kleiner dan in het voorgaande kwartaal, toen met 4,6% de grootste stijging in bijna zeven jaar werd gerealiseerd.

Minder sterke groei dan 2e kwartaal

Ook in het derde kwartaal zijn de uitzenduren en -omzet dus gegroeid, maar de stijging is wel minder groot dan in het tweede kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal van 2017 hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven 2% meer omgezet dan in het kwartaal ervoor.

Arbeidsmarkt verbetert verder

Het aantal banen groeide in het derde kwartaal van 2017 met 51.000 ten opzichte van het tweede kwartaal. De laatste vier kwartalen kwamen er telkens meer dan 50.000 banen bij. Hierdoor is de toename ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder 223.000. De grootste banengroei trad, met 80.000 (op jaarbasis, red.), opnieuw op bij de uitzendbureaus.
Verder was de stijging op jaarbasis van het aantal werknemers met een vast dienstverband de grootste sinds begin 2009.
Het aantal vacatures is in het derde kwartaal van 2017 gestegen met 9.000 ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het aantal werklozen volgens de definitie van de International Labour Organization (ILO) ten slotte daalde met 25.000.

Bron: CBS

Uitzendbranche groeit 6% op jaarbasis

Uit de kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening die het CBS op 1 december heeft gepubliceerd blijkt dat de omzet van de uitzendbranche in het derde kwartaal is gestegen met 6,2% ten opzichte van een jaar eerder.
Na een piek in de omzetstijging van 14,2% in het vierde kwartaal van 2015 daalde de omzet naar 4,6% in het vierde kwartaal van 2016. Sinds het eerste kwartaal van 2017 is de omzetgroei in de uitzendbranche stabiel rond 6%.

Lees ook: CBS: meer banen dan ooit, vooral door uitzendbranche

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer