CBS: meer banen dan ooit, vooral door uitzendbranche

0

Het aantal banen is ook in het derde kwartaal verder toegenomen. Vergeleken met het tweede kwartaal nam het aantal banen met 51.000 toe. Ongeveer de helft van de nieuwe banen komen voor rekening van de uitzendbranche.

Nederland telt nu bij elkaar 10,2 miljoen arbeidsplaatsen, het hoogste aantal ooit, zo  meldt het CBS op basis van zijn jongste cijfers over de arbeidsmarkt (Kwartaalbericht arbeidsmarkt).

Vast en flex

Het aantal werkenden is ten opzichte van het derde kwartaal van 2016 met 177.000 toegenomen. Het leeuwendeel betrof nog altijd flexbanen, maar ook het aantal vaste banen nam met 57.000 toe. Dat is de sterkste groei sinds 2009. Nog eens 77.000 mensen gingen aan de slag op een jaarcontract, met uitzicht op vast werk.
Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, waartoe ook werknemers met uitzicht op een vaste baan worden gerekend, groeide in het afgelopen jaar met 98.000. Het aantal zzp’ers nam toe met 27.000.

Krappere arbeidsmarkt

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen sprak van een “opvallend sterke groei” van het aantal vaste banen. Hij denkt dat de krappere arbeidsmarkt daarbij een belangrijke rol speelt. “Steeds meer werkgevers geven aan dat zij moeilijk aan de juiste mensen kunnen komen.”

Aantal vacatures

Het aantal openstaande vacatures nam ook licht toe in het derde kwartaal, naar 213.000 op peildatum eind september. De groei was wel minder dan in de voorgaande twee kwartalen. Het aantal openstaande vacatures groeit al vier jaar op rij.

De werkloosheid daalde voor het 14e kwartaal op rij en kwam uit op 4,7%, van 4,9% in het tweede kwartaal. Er zijn nu 428.000 werklozen, waardoor er voor iedere vacature twee werklozen zijn. Op het dieptepunt van de crisis waren dat er zeven.

Uitzendbranche

Ongeveer de helft van de nieuwe banen komen voor rekening van de uitzendbranche. In het derde kwartaal groeide het aantal banen via uitzendbureaus met 22.000.

Ook in de sectoren handel, vervoer en horeca groeide het aantal banenflink. In de financiële dienstverlening verdwenen in de afgelopen periode 2.000 banen.

Bronnen: ANP/CBS (Kwartaalbericht arbeidsmarkt 3e kwartaal 2017)

Lees ook: UWV verwacht een miljoen vacatures

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer