UWV verwacht een miljoen vacatures

0

Het UWV verwacht dat er dit jaar en volgend jaar een miljoen vacatures ontstaan. Vooral bouw- en ICT-bedrijven hebben de grootste moeite om aan gekwalificeerd personeel te komen. Het werven van personeel wordt steeds lastiger.

Dit blijkt uit onderzoek van het UWV naar personeelswerving onder 2.000 bedrijven.

Het UWV merkt op dat de spanning op de arbeidsmarkt toeneemt als gevolg van de aantrekkende economie. Het UWV verwacht dat er jaarlijks ruim een miljoen vacatures zullen ontstaan en dat er in twee jaar tijd ongeveer 367.000 banen bij zullen komen.

Moeilijk vervulbare vacatures

Gemiddeld was een derde (34%) van alle vacatures volgens dit onderzoek moeilijk vervulbaar. In de ICT-sector is ruim de helft (53%) van de vacatures moeilijk te vervullen. Bij de bouw geldt dit zelfs voor 60% van openstaande functies.
Werkgevers noemen het ontbreken van de juiste kwalificaties, zoals opleidingsniveau, de studierichting, werkervaring of vakkennis, de belangrijkste reden dat een openstaande functie niet vervuld kan worden. Daarnaast ontbreekt het vaak aan voldoende sollicitanten.

Een derde van de werkgevers (34%)verwacht dat het komend jaar alleen maar lastiger wordt om geschikt personeel te vinden. Vooral de bouwsector en de branche vervoer en opslag voorzien een nog moeizamere situatie.

Werven via bemiddelingsbureau

Om de moeilijk vervulbare vacatures toch te vervullen zet ongeveer één op de drie bedrijven (36%) social media in als wervingskanaal. Ook heeft bijna een derde (31%) een werving- en selectiebureau of een head hunter ingeschakeld. Ongeveer een vijfde van alle bedrijven plaatst ook advertenties, zoekt via netwerken en vacaturesites.
Gemiddeld wist 69% van de bedrijven in het UWV-onderzoek de moeilijk vervulbare vacature alsnog te vervullen.

Bronnen: UWV/ANP

Lees ook: Bijna miljoen vacatures en groei uitzendbanen

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer