Daling vacatureaanbod duurt voort

0

Voor de derde achtereenvolgende maand is de vraag naar personeel
afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index – de
maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt.

De index daalde in juli met 9 punten naar 194 en staat nu zelfs 3 punten lager dan een jaar geleden.

‘De sterke daling duidt op een verdere afname in het werkgeversvertrouwen in Nederland’, zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. ‘Er lijkt een omslagpunt bereikt waarbij de economische onzekerheid nu echt voelbaar wordt op de arbeidsmarkt.’

Bijna alle sectoren gedaald
De afname van het aantal online vacatures was in bijna alle sectoren merkbaar en was het sterkst in de sector onderzoek & ontwikkeling. Hier daalde de Index met 50 punten naar 136 en staat hij 62 punten onder het niveau van vorig jaar. Ook de sectoren marketing/pr/media (-25), gezondheidszorg (-22), human resources (-22) en administratie (-19) daalden flink. Voor de human resources betekende het de vierde achtereenvolgende afname van de Index.

Alleen de sectoren financiële dienstverlening (+4), telecommunicatie (+4) en productie/industrie (+2) lieten een lichte stijging zien.

Utrecht stijgt tegen de trend in
Utrecht en Zeeland onttrokken zich aan de dalende trend van juli. In Utrecht steeg de Index zelfs met 15 punten en ook Zeeland deed het met een stijging van 9 punten goed. In Utrecht waren het met name de sectoren financiële dienstverlening, bouw, productie en telecommunicatie die voor een toename van de Index zorgden. De Index van Utrecht staat 10 punten hoger dan een jaar geleden. Begin deze maand maakte onderzoeksbureau Ecorys al bekend dat de stad Utrecht de economische groeistad van West-Europa is.

In de overige provincies nam het online vacatureaanbod af. Overijssel zag de Index met 21 punten het sterkst dalen. Vooral in de sectoren onderzoek & ontwikkeling en bouw daalde het online vacatureaanbod hier aanzienlijk. Ook in Drenthe (-19), Friesland, Gelderland en Groningen (alle -17) daalde de index fors.

Europese Index stijgt wél
De Europese Index steeg wel, zij het slechts met 1 punt. Vooral Duitsland was met een stijging van 10 punten verantwoordelijk voor deze toename. Ook Italië steeg in juli, met 4 punten. De overige landen daalden, waarbij Zweden met 19 punten de grootste daling liet zien. België (-4), Groot-Brittannië (-3) en Frankrijk (-2) daalden licht.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) kunt u opvragen via www.monsterboard.nl.

Indexen van het afgelopen jaar:

 Juni ’08  Mei ’08
 April ’08  Feb ’08
 Maart ’08  Jan ’08
 Dec ’07 Nov ’07
 Okt ’07 Sept ’07
 

• Abonneer u op de gratis nieuwsbrief van flexmarkt.nl.
• Kennismaken met Flexmarkt? Bestel nu ons introductieabonnement: 3 nummers voor € 9,99.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer