Duitsland: penetratiegraad uitzendkrachten stijgt

0

In 2010 daalde de werkloosheid in Duitsland; het aantal uitzendkrachten nam toe.

Duitsland verweerde zich vrij goed tegen de crisis. Over heel 2010 kwam de Duitse werkloosheid gemiddeld uit 3,244 miljoen. Dat is het laagste niveau sinds 1992. De uitzendbranche groeide in 2010 tot boven het niveau van vóór de crisis. Het aantal fte dat in Duitsland in 2010 door uitzendkrachten werd ingevuld lag op 793.000. Dat is 2 procent van de Duitse beroepsbevolking; de hoogste penetratiegraad ooit in Duitsland en boven het Europees gemiddelde van 1,6 procent. In 2009 werd in Duitsland 625.000 fte door uitzendkrachten ingevuld. De penetratiegraad lag toen op 1,6 procent.

In Duitsland waren er in in 2010 6.049 uitzendbureaus. Gezamenlijk waren zij goed voor 6 procent van de omzet die alle uitzenders gezamelijk wereldwijd behaald hebben. Dit komt neer op 14,8 miljard euro.

In tegenstelling tot in veel andere landen, werkten uitzendkrachten in Duitsland in 2010 gemiddeld meer uren dan vaste krachten met een fulltime dienstverband. Gemiddeld werkten vaste krachten 1419 uur en uitzendkrachten 1671 uur.

De overgrote meerderheid van deze uitzendkrachten werkte voor drie maanden of langer (80 procent). De meeste uitzendkrachten die in 2010 in Duitsland aan het werk waren, zijn van het mannelijke geslacht (70 procent). Ook in 2009 was dit het geval. De meesten werkten in de productie- en dienstensector.

Volgens diverse bronnen heeft uitzendwerk in Duitsland een slechte reputatie. Dit komt door de lage verdienste en het gebrek aan zekerheid voor uitzendkrachten. In tegenstelling tot in Nederland, is er in Duitsland nog een algemeen geldend minimumloon. Wel worden er in cao’s afspraken gemaakt over het loon. Daarnaast mochten uitzendkrachten in Duitsland vroeger voor maximaal drie maanden worden ingezet. In 2004 is hier verandering in gekomen, maar het negatieve imago is gebleven.

De werkgeversvereniging voor uitzenders in Duitsland, de Budesarbeitgeberverband der Personaldienstleister (BAP), laat weten dat het aantal uitzendkrachten in juni 2012 met 26.000 is gestegen, ten opzichte van een maand eerder. Het aantal uitzendkrachten komt daarmee op 863.000, 2,1 procent van de beroepsbevolking. Ten opzichte van 2010 is de penetratiegraad dus opnieuw gestegen. Voor de rest van het jaar verwacht de BAP dat het aantal uitzendkrachten zal stabiliseren.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer