FNV: aantal flexkrachten terugdringen

0

De FNV trekt ten strijde tegen wat zij de ‘doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt’. De eerste ‘successen’ heeft de bond al geboekt, bij Xerox en Tata Steel.

Onder het mom ‘werk dat blijvend is, moet ook ingevuld worden door mensen die mogen blijven’ wil de FNV  om het aantal flexkrachten terugdringen. Een actueel voorbeeld is Xerox, waar vandaag bekend werd dat 20 uitzendkrachten een vaste baan krijgen nadat uitzend- en vaste krachten er vijf weken lang samen actie hebben gevoerd. FNV Bondgenoten bestuurder Ger Klinkenberg: ‘Het bedrijf ziet dat het zich in de vingers snijdt met zoveel tijdelijke krachten, en onze acties trokken hen over de streep. We hebben nu een eerste stap gezet, mijn doel is om het aantal flexkrachten van 45% naar 20% terug te dringen.’
Ook bij Tata Steel heeft de bond het voor elkaar gekregen dat een baan die een jaar op uitzendbasis is gedaan, een vaste baan wordt waar uitzendkrachten dezelfde rechten als vaste werknemers hebben bij sollicitatie.

De FNV heeft inmiddels van 885 cao’s:

  • in 69 cao’s afspraken over maximum inzet van flex
  • in 37 cao’s afspraken dat 9 uit 12 maanden werk een vaste baan is (156.000 werknemers)
  • in 180 cao’s gelijk werk gelijk loon afspraak (bijna 1,7 miljoen werknemers)
  • in 29 cao’s afspraak dat de hele cao van toepassing is op uitzendkrachten
  • in 184 cao’s afspraken over uitzendcertificering
  • in 19 cao’s payrollafspraken

En als het aan de bond ligt gaan deze aantallen omhoog. FNV arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn: ‘Het is onacceptabel dat jongeren amper aan een echte baan kunnen komen en dat veel werknemers op normale banen ingezet worden alsof ze zzp’er zijn.’ Patijn voelt zich blijkbaar gesterkt door het sociaal akkoord en de daaruit voortgevloeide Wet Werk en Zekerheid: ‘Als wij centraal met werkgevers afspraken maken over terugdringing van de doorgeslagen flex, moeten organisaties met wie wij aan de cao tafel zitten ook in die geest handelen, en de overheid als werkgever moet het goede voorbeeld geven.’

Lees ook:
FNV: bouwvakker ingeruild voor flexwerker
FNV wil positie flexwerkers verbeteren

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer