NBBU teleurgesteld over opstelling FNV en CNV

0

De onderhandelingsdelegatie van de NBBU is teleurgesteld dat er geen akkoord is bereikt met de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en de Unie voor een nieuwe NBBU-cao voor Uitzendkrachten

De bonden wilden dat uitzendkrachten meer zekerheid krijgen zoals de  Wet Werk en Zekerheid beoogt. De nieuwe wet heeft echter uitzonderingen gemaakt voor de uitzendbranche. Volgens de NBBU willen de bonden wilden deze uitzonderingen – zoals de mogelijkheid om 78 weken uit te zenden – alleen erkennen in ruil voor een sterke beperking van flexibele contracten.

Onderbrekingstermijn
Bij één van die eisen zou ook de positie van de uitzendkrachten volgens de NBBU in gevaar komen. Die eis betreft de zogeheten onderbrekingstermijn. Dit is de periode tussen contracten van bepaalde tijd, waarna een werknemer opnieuw instroomt in een nieuwe reeks van contracten. De nieuwe wet gaat deze tussenperiode (opvolgingsperiode, red.) verdubbelen van 3 naar 6 maanden. De bonden wilden de onderbreking voor uitzendkrachten verviervoudigen naar een jaar. ‘Deze eis brengt de positie in gevaar van 180.000 uitzendkrachten die onder onze cao vallen’, zegt Bart-Jeroen Croll, hoofdonderhandelaar van de NBBU. ‘Neem de agrarische en horeca-sector, waar de onderbrekingstermijn nu een maand is. Werknemers mogen er straks in deze sectoren zes maanden uit, terwijl voor uitzendkrachten een onderbreking geldt van een jaar. De omgekeerde wereld.’ 
De delegatie van de NBBU beraadt zich over verder te nemen stappen. 

Principe-akkoord LBV
Aan de onderhandelingen doet, naast FNV, CNV en de Unie, ook de vakbond LBV mee. De NBBU heeft wel een principe-akkoord bereikt met de vakbond LBV over een nieuwe NBBU-cao voor uitzendkrachten. De cao gaat in op 1 juni 2014 en heeft een looptijd van vijf jaar.

Bron: NBBU

Lees ook:

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer