Forse banengroei, vooral bij mkb

0

Er komen steeds meer banen bij in Nederland. Bij het midden- en kleinbedrijf kunnen dit jaar naar verwachting bijna 50.000 extra krachten aan de slag. Volgend jaar versnelt de werkgelegenheidsgroei in het mkb tot ruim 70.000 werkenden. Bij grotere bedrijven komen er dit jaar en volgend jaar respectievelijk 10.000 en 20.000 arbeidsplaatsen beschikbaar.

Dit staat in donderdag gepubliceerde prognoses van onderzoeksbureau Panteia, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Uitzendbureaus, profiteren
Dat veel bedrijven weer nieuwe mensen kunnen aannemen is volgens de onderzoekers te danken aan een krachtige groei van de binnenlandse bestedingen. Consumenten geven meer uit, wat tot uiting komt in een afzetgroei in de horeca en detailhandel. Ook andere sectoren, zoals de groothandel, ict-bedrijven, architectenbureaus en uitzendbureaus, profiteren hiervan.

Besparing op arbeid
De werkgelegenheidstoename in het grootbedrijf (ondernemingen met meer dan 250 werknemers) blijft wel behoorlijk achter, vergeleken met het mkb. Dit komt mede doordat het grootbedrijf sterker vertegenwoordigd is in sectoren waar de arbeidsproductiviteit sterk toeneemt, waaronder de industrie en de financiële dienstverlening. De grote financiële instellingen in Nederland zetten daarbij sterk in op besparing op arbeid.

Het CBS publiceerde eerder op de dag nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt. Daaruit kwam naar voren dat het aantal mensen met een betaalde baan in een jaar tijd al met 109.000 is toegenomen.

ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer