Industrie groeit minder hard in augustus

0

De industriesector van de eurozone is in de maand augustus minder gegroeid dan in de voorgaande maand en minder dan marktkenners hadden voorspeld.

De dienstensector groeide ook iets minder hard, maar voldeed wel aan de verwachtingen van analisten.

Dat bleek maandag uit cijfers van onderzoeksbureau Markit. De index waarmee Markit de activiteit in de industrie meet kwam voor augustus uit op een stand van 55 punten, waar analisten gemiddeld op 56,2 rekenden. In juli stond de index op 56,7. Een stand boven de 50 wijst op groei.

Analist Martin van Vliet van ING ziet in de industriecijfers de bevestiging dat het economisch herstel vertraagt. ,,De daling toont aan dat de eurozone allesbehalve immuun is voor de wereldwijde terugval. Maar voorlopig wijst de index nog op een nette groei. Laten we ervan genieten zolang het duurt.”

Voor de dienstensector kwam de index uit op 55,6. Dat was een fractie hoger dan de 55,5 waar analisten die door Reuters werden ondervraagd op hadden gerekend. Een maand eerder stond de index op 55,8.

De onderzoekers van Markit waarschuwen dat de fatsoenlijk ogende groeicijfers een zorgelijke ontwikkeling binnen de eurozone verhullen. De hoogte van de index wordt namelijk grotendeels bepaald door een sterke groei in Duitsland en Frankrijk. "In de rest van Europa stagneerde de groei bijna tot het nulpunt", aldus Markit. "In de dienstensector was er zelfs sprake van krimp als gevolg van versoberingsmaatregelen."
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer