ING voorziet daling werkloosheid, maar niet in 2010

0

Groningen is volgend jaar niet langer de provincie met de hoogste werkloosheid, zo voorspelt het ING Economisch Bureau.

De werkloosheid blijft wel hoger dan gemiddeld, maar vanaf 2011 is de provincie geen koploper meer. Flevoland neemt die positie dan in. Het economisch bureau verwacht dat in 2010 de werkloosheid vergeleken bij 2009 nog toeneemt in alle provincies. Vooral in Flevoland komt die met 7,7 procent veel hoger uit dan vorig jaar toen daar 5,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk zat.

Door het trage economisch herstel daalt de werkloosheid volgend jaar in de meeste provincies nauwelijks, verwachten de economen van ING. Uitzondering vormen de noordelijke provincies. In het noorden, Zeeland en Limburg leidt vergrijzing tot een afname van de beroepsbevolking en extra vraag naar zorgpersoneel.

Het verschil tussen koploper Groningen met de andere provincies wordt elk jaar kleiner, aldus ING. In vergelijking met de rest van Nederland was de stijging van de werkloosheid in Groningen vorig jaar al relatief laag.

Dit jaar scoort de provincie met een werkloosheidspercentage van naar verwachting 7,2 procent nog wel het hoogst, denkt het economisch bureau van ING. Maar het verwacht in 2011 bovengemiddeld economisch herstel. Daardoor neemt de vraag naar arbeid toe, terwijl door de vergrijzing het aanbod afneemt. In 2011 daalt het percentage dan naar 6,8

In Flevoland komt de werkloosheid dit jaar en volgend jaar naar verwachting uit op 7,2 procent. De geringe aanwezigheid van de in 2010 snelgroeiende industrie en de juist grotere aanwezigheid van de in groei achterblijvende zakelijke dienstverlening zorgen in deze regio voor een later herstel van de werkgelegenheid.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer