Manpower: voorzichtig herstel arbeidsmarkt

0

Nederlandse werkgevers zien de arbeidsmarkt, na jaren van krimp, weer aantrekken. Vooral de verwachte groei van de industrie is een duidelijke breuk met de afgelopen jaren. Dat stelt uitzendconcern Manpower op basis van eigen marktcijfers.

Jilko Andringa, directeur Manpower Nederland, spreekt van een ,voorzichtige stabilisatie’, na een banenkrimp van 3 procent in de afgelopen twee kwartalen. Naast de industrie zien vooral de transport-, opslag- en communicatiesector de arbeidsmarkt herstellen.

Het sentiment in de landbouw en financiële dienstverlening is volgens Manpower echter nog altijd somber, met krimpverwachtingen van respectievelijk 6 en 7 procent. ,,Hier blijkt hoe fragiel de arbeidsmarkt nog is en dat we nog een lange weg te gaan hebben. Maar als de ingeslagen tendens doorzet, kunnen we eindelijk weer gaan denken aan herstel’, zegt Andringa.

Op landelijk niveau lopen de verwachtingen van ondernemers uiteen. In het oosten van het land voorzien ze een stijging van het aantal banen met 1 procent. Maar in het westen en zuiden is het sentiment nog negatief (respectievelijk -3 en -2 procent).

In Noord-Nederland is men voor het eerst sinds een jaar uit de rode cijfers. In het westen, waar de stemming nog somber is, kan de werkgelegenheid makkelijk weer verbeteren als de economie verder aantrekt. De schommelingen in de regio’s zijn kleiner ten opzichte van het vorige kwartaal; dat is gunstig’, aldus de directeur van Manpower.

ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer