EU: strengere naleving detacheringslijn

0

De Europese Unie gaat beter toezien op het lot van EU-werknemers die zijn uitgezonden om tijdelijk in een ander EU-land te werken. De EU-lidstaten willen voorkomen dat dergelijke gedetacheerde arbeiders nog langer worden onderbetaald of zwart werken.

,,Het is een belangrijke stap in de strijd tegen schijnconstructies en uitbuiting, aldus minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maandag in Brussel over het besluit. De meeste lidstaten schaarden zich achter de voorstellen. ,,Gelijk loon voor gelijk werk in het land waar je werkt, dat moet het uitgangspunt zijn in Europa”, aldus Asscher.

Schijnconstructies
De meeste EU-lidstaten willen strengere naleving van de detacheringslijn om sociale dumping tegen te gaan. Het zogenoemd ‘detacheren’ van werknemers door bedrijven in een andere Europese lidstaat zou op dit moment leiden tot sociale dumping en de praktijk van schijnconstructies in de hand werken.
In Nederland werken naar schatting ruim 100.000 gedetacheerde EU-burgers, voor een aanzienlijk deel grenswerkers. Voor de hele unie gaat het om zo’n 1,2 miljoen burgers. Daarvan werkt een kwart in de bouw.
EU-werknemers in de bouw bijvoorbeeld kunnen voortaan stappen ondernemen tegen het bedrijf (opdrachtgever) in het land waar ze tijdelijk werken. Ook gaan inspectiediensten meer en sneller informatie uitwisselen. Controles blijven in handen van de landen zelf.

Over de extra maatregelen tegen de sociale fraude is 1,5 jaar gesoebat. Behalve Groot-Brittannië waren vooral enkele Oost-Europese landen tegen. De voorstellen gaan nu naar het Europees Parlement.

 

ANP/ De Tijd

Lees ook: Voorstellen ABU tegen schijnconstructies

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer