Omvang malafide praktijken onbekend

0

Dát er malafide uitzendbureaus actief zijn, is duidelijk, maar waar en hoeveel? Dat is niet bekend. De inspectie SZW slaagt er maar niet in de misstanden in de uitzendsector in kaart te brengen, zo bleek afgelopen weekend wederom uit berichtgeving van de NOS.

Volgens de inspectie SZW is het moeilijk bewijzen te vinden tegen kwalijke praktijken, bijvoorbeeld omdat de malafide uitzendorganisaties internationaal opereren. Ook zou 20 procent van de bij de KvK ingeschreven uitzendbureaus binnen een jaar van naam of eigenaar veranderen. En om bewijzen te verkrijgen is de inspectie SZW ook afhankelijk van personeel dat werkt voor malafide uitzendbureau, en deze uitgebuite uitzendkrachten klappen zelden uit de school uit angst hun werk te verliezen.

Overtredingen
Volgens de NOS zijn malafide praktijken in de uitzendsector aan de orde van de dag, maar kan de Inspectie SZW niet of nauwelijks aangeven hoeveel foute uitzendorganisaties er daadwerkelijk zijn. Wel zou bij dertig procent van de reguliere controles bij  uitzendbureaus minstens een overtreding zijn geconstateerd en lopen er minimaal tien strafrechtelijke onderzoeken tegen malafide uitzendbureaus.

ABU: ‘hardnekkig probleem’
Directeur Jurriën Koops van de ABU relativeert de omvang tegenover de NOS door te stellen dat het om slechts enkele tientallen ondernemers gaat, die achter een veelvoud van bedrijven zitten. Wel erkende Koops dat het een ‘hardnekkig probleem’ is, maar door is de sector ‘door de genomen maatregelen en betere samenwerking op de goede weg’. Koops doelt daarmee op het interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus (AMU) dat vorig jaar door de Inspectie SZW in het leven geroepen om de praktijken van  malafide uitzendbureaus aan te pakke. De gezamenlijke controles van de Inspectie SZW, de Belastingdienst en UWV hebben wel degelijk vruchten afgeworpen, zo bleek afgelopen zomer al.

 

Lees ook: Identiteitspas tegen malafide uitzendbureaus

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer