Manpower: voorzichtige werkgever goed nieuws voor uitzendbureaus

0

Nederlandse werkgevers zijn in het vierde kwartaal voorzichtiger geworden in hun inschattingen van de werkgelegenheid. Dat betekent goed nieuws voor de flexbranche.

Manpower zegt dat in een reactie op de Employment Outlook Survey, een barometer voor de arbeidsmarkt die het uitzendconcern ieder kwartaal publiceert.

Het aantal werkgevers dat denkt in het vierde kwartaal mensen aan te trekken, overtreft nog maar net het aantal dat denkt personeel af te stoten. Deze voorzichtige houding "vindt mogelijk haar oorzaak in de onzekerheid over de duurzaamheid van het recente economisch herstel", denkt Haiko van der Pol, directeur Marketing en Communicatie bij Manpower.

Maar ondertussen is dat economisch herstel er wel degelijk en zijn er dus extra mensen nodig. Die halen werkgevers nu uit de flexbranche en dat is goed nieuws voor de uitzendwereld. De cijfers van brancheorganisatie ABU bevestigen het beeld dat Manpower schetst. "De voorzichtigheid is positief voor onze omzet", zegt Manpower-woordvoerder Lisa Simons tegen Flexmarkt.

In vergelijking met het begin van het derde kwartaal zijn werkgevers minder blijmoedig geworden. Het voorspellende werkgelegenheidscijfer, waarbij het aantal werkgevers dat denkt mensen aan te nemen wordt afgezet tegen diegenen die denken mensen te ontslaan, staat nu op plus 1 procent. In het derde kwartaal was dat plus 3 procent.

Vooral in het zuiden en noorden van het land heerst pessimisme over het vierde kwartaal. In het oosten van Nederland zijn de werkgevers juist optimistischer geworden in vergelijking met de drie maanden hiervoor.

Opvallend is ook dat het optimisme vooral is gegroeid in de bouwsector. Dat geldt ook voor de sectoren transport, opslag en communicatie. In andere sectoren zijn werkgevers voorzichtiger geworden over de werkgelegenheid.

Manpower peilt ook de stemming onder werkgevers buiten Nederland. Uit Griekenland, Italië, Tsjechië, Ierland en Spanje kwamen de minst positieve verwachtingen voor de werkgelegenheid in het vierde kwartaal. In China, Brazilië, Taiwan en India waren werkgevers juist uiterst optimistisch.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer