Minder HR-vacatures online

0

Het online vacatureaanbod is in oktober voor de zesde keer op
rij gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index – de
maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De sectoren HR en
administratie vertoonden de grootste daling.

De totale Index daalde in oktober met zes punten (164) harder dan in september.

‘De gevolgen van de wereldwijde financiële crisis op de arbeidsmarkt waren ook in oktober duidelijk merkbaar’, zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. ‘Al daalt het online vacatureaanbod nu al een half jaar, de krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds aanwezig, getuige ook het lage werkloosheidscijfer.’

Veel nieuwe vacatures in bouw en telecommunicatie
Ook deze maand is er een aantal sectoren dat zich ontrekt aan de malaise. In de bouwsector steeg de Index nog sterker dan vorige maand met 8 punten naar 119. Ondanks deze stijging staat het aanbod in de bouwsector 40 procent lager dan in oktober vorig jaar. Daarmee is deze sector over een jaar gezien de grootste daler. Ook in de telecommunicatie en de juridische sector steeg de Index met 8 punten, voor de laatstgenoemde sector was dit de eerste stijging van het aantal vacatures sinds juni. De publieke sector (+5) en de financiële dienstverlening (+4) waren de andere stijgers in oktober.

De administratieve Index daalde (-26) voor de vijfde achtereenvolgende keer. In totaal is de Index voor deze sector in 5 maanden met 122 punten afgenomen. Een daling van 25 procent vergeleken met vorig jaar oktober. Ook het online vacatureaanbod voor HR daalde met 25 punten aanzienlijk. De Index voor deze sector staat nu bijna 20 procent lager dan een jaar geleden. Andere dalers waren de sectoren marketing, pr & media (-22), de gezondheidszorg (-22) en horeca & toerisme (-16).

Afname vacatureaanbod in heel Nederland
De daling van de Index was in oktober in alle provincies merkbaar. In Noord-Holland en Friesland daalde de Index met respectievelijk 11 en 10 punten het meest. Administratie was in beide provincies de grootste daler. Daarnaast daalden in Noord-Holland voornamelijk de sectoren accounting & belastingen en horeca & toerisme. In Friesland waren dit HR en de bouwsector. In Groningen en Gelderland was de afname van het vacatureaanbod met -2 en -3 punten het kleinst.

Europese Index daalt licht
De Europese Index daalde met drie punten licht. Duitsland liet met 7 punten de grootste daling zien, gevolgd door Nederland en Zweden (-5). De Index voor Italië liet met 7 punten een opvallende stijging zien. Ook in Frankrijk (+3) en Groot-Brittannië (+2) steeg het online vacatureaanbod.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

Indexen van het afgelopen jaar:

Sep ’08 Aug ’08
Juli ’08 Juni ’08
Mei ’08 April ’08 
Maart ’08  Feb ’08
Jan ’08  Dec ’07


• Abonneer u op de gratis nieuwsbrief van flexmarkt.nl.
• Kennismaken met Flexmarkt? Bestel nu ons introductieabonnement: 3 nummers voor € 9,99.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer