‘Ondernemers zien nog geen herstel’

0

Ondanks optimistische geluiden van economen en bankiers zien Nederlandse ondernemers nog geen herstel van de economie. Het tweede kwartaal pakte dan wel minder slecht voor hen uit dan het uitermate slechte eerste kwartaal, maar toch minder goed dan verwacht.

Dit blijkt uit de nieuwste Conjunctuurenquête Nederland die vrijdag door de Kamer van Koophandel is gepubliceerd.

De omzet in het tweede kwartaal (1,7 procent) bleef achter bij de verwachting (5,6 procent), maar kwam wel boven de nullijn uit. Ook de export deed het minder goed (7,9 procent) dan verwacht (11,5 procent). De verwachte krimp (-12,6 procent) in de werkgelegenheid bleek in werkelijkheid iets negatiever (-14 procent).

Alleen de winstgevendheid liet een opmerkelijk ‘herstel’ zien. Na een absoluut dieptepunt in het eerste kwartaal (-30,7 procent) steeg de winstgevendheid per saldo naar -15,5 procent. Het oordeel over het economisch klimaat viel lager uit (-23,8 procent) dan ‘de redelijk optimistische verwachting’ (-16,9 procent).

Voor het derde kwartaal zijn de ondernemers pessimistischer dan economen en bankiers. De omzetverwachting (-11,7 procent) pakt opnieuw somber uit en zakt weer onder de nullijn. Ondanks de aantrekkende wereldhandel verwachten Nederlandse ondernemers per saldo amper een toename van de export (1,4 procent). Ook wordt een grotere krimp (-14,6 procent) in de personeelssterkte verwacht en een forse daling in de investeringen (-20,7 procent).

(c) ANP 2013

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer