Onderzoek toont aan: kwaliteit vacatureteksten slecht

0

Onderzoek toont aan dat Nederlandstalige vacatureteksten ondermaats presteren. Met een rapportcijfer van een 4,2 voor de gemiddelde vacaturetekst is dit zelfs een dikke onvoldoende. Dit is de conclusie na een analyse van 960 vacatures uit 7 diverse sectoren.

Zeker in een krappe arbeidsmarkt zou je verwachten dat werkgevers alles uit de kast halen om mensen aan te trekken. De vacaturetekst is vaak het eerste contactmoment tussen werkgever en (potentiële) sollicitant. Verontrustend dus dat de kwaliteit van het meestgebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie ondermaats is.

Negatief imago vacatureteksten

Vacatureteksten dragen al jarenlang een negatief imago met zich mee. Vaak worden de teksten bestempeld als saai, weinig vernieuwend en incompleet. Daarnaast zijn ze doorspekt met clichés en jargon. “Het doel van dit onderzoek was ontdekken of het echt zo slecht is gesteld met de kwaliteit van vacatureteksten, zelfs in deze krappe arbeidsmarkt”, aldus Nicol Tadema, vacaturetekstspecialist bij Scoren met woorden en Mitch Gielen, directeur van Purple Squirrel Effect. Zij zijn de initiatiefnemers van het onderzoek dat is verricht onder 960 vacatureteksten vanuit 7 sectoren.

Overheid scoort het hoogst, maar scoort ook geen voldoende

Weliswaar met een onvoldoende scoort de overheid het hoogst met een 5,1 voor hun vacatureteksten. Deze positie is onder andere te danken aan de volledigheid van de teksten. Toch zorgde dit ook voor minpunten omdat de teksten 2 keer zo lang waren als de aan te raden lengte. Tadema zegt hierover: “In veel gevallen leek het er eerder op dat de overheid in de tekst risico’s wil uitsluiten dan dat zij mensen wil oproepen om te reageren.”

De laatste plaats in het onderzoek is weggelegd voor 2 sectoren: de retail en horeca & toerisme. Het cijfer dat zij behalen blijft steken op een 3,6. Opvallend is dat binnen de retail in geen enkele vacaturetekst een sluitingstermijn wordt benoemd. Binnen de sector horeca en toerisme zijn wel bonuspunten verdiend door enkele quotes van toekomstige collega’s. Toch waren er op de overige onderdelen geen positieve uitschieters.

Beoordeling op 26 factoren

Elke vacaturetekst is beoordeeld op 26 onderdelen waaronder wel of geen salarisvermelding, het aantal clichés en het taalniveau. Het gemiddelde rapportcijfer komt uit op een 4,2.

In 98% van alle teksten is het taalniveau boven B1-niveau. Dit taalniveau wordt aangeraden omdat het bijdraagt aan inclusieve werving, het aantal sollicitaties verhoogt en bijdraagt aan het maken van een goede match. Gielen: “Zorgwekkend, zeker nu 1,6 miljoen Gen Z’ers de arbeidsmarkt betreden en uit ander onderzoek blijkt dat de leesvaardigheid bij jongeren afneemt”. Naast te lange zinnen en passief taalgebruik worden er onnodig veel moeilijke woorden gebruikt. Vooral bij overheidsteksten. Deze teksten bestaan voor 13,6% uit moeilijke woorden. In de technische sector ligt dit het laagst met 11,6% moeilijke woorden.

Er zijn 6 clichés geteld, dit is het gemiddelde van alle vacatureteksten in de 7 sectoren. Het meest gebruikte cliché is ‘flexibel’, direct gevolgd door ‘uitdaging’ en ‘op zoek’.

Werksfeer is een belangrijke pullfactor bij de keuze voor een nieuwe baan. Toch blijft het vaak bij nietszeggende kreten als: ‘er heerst een informele werksfeer’ of ‘je komt te werken bij een leuk team’. Geen van de sectoren scoorde dan ook punten op dit onderdeel.

Dikke onvoldoende geen verrassing

Dat de vacaturetekst een dikke onvoldoende scoort is geen verrassing voor Tadema. “En toch blijft het onbegrijpelijk omdat de waarde van de vacaturetekst in het wervingsproces enorm is. Met de juiste woorden kan je ook latent werkzoekenden in beweging brengen. Ook in deze arbeidsmarkt.” 

Tadema vult aan dat het grote voordeel van vacatureteksten is dat een eenvoudige wijziging nog dezelfde dag de beste sollicitant kan opleveren. Dit staat nog los van de boost die een vacaturetekst aan een werkgeversmerk geeft.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer