Randstad: Bedrijven niet voorbereid op komende krapte arbeidsmarkt

3

Een derde van alle Nederlandse bedrijven is niet voorbereid op de toekomst en heeft geen passend personeelsbeleid.

Dat blijkt uit de Arbeidsmarktverkenning van uitzendconcern Randstad. Nu de economie aantrekt, blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt die voor de kredietcrisis was ingezet, gewoon terugkomt. Zelfs tijdens de crisis, noteert Randstad, was het voor bedrijven en instellingen vaak nog lastig om het juiste personeel te vinden. In mei waarschuwde Randstad ook al voor terugkerende krapte op de arbeidsmarkt, in het internationale rapport Bridging the Gap.

Het grote probleem is, aldus Randstad, niet zozeer dat er geen kandidaten zijn, maar dat die kandidaten niet geschikt zijn voor de beschikbare functies. Het is daarom van belang dat bedrijven goed nadenken over het personeelsbeleid. En daar schort het aan bij een derde van de bedrijven. Die realiseren zich onvoldoende, waarschuwt het uitzendconcern, dat de arbeidsmarkt blijvend verandert door vergrijzing en het stagneren van de arbeidsparticipatie.

Strategische personeelsplanning en het hebben van een flexibele schil is geen luxe, maar van levensbelang”, zegt algemeen directeur Randstad Nederland Chris Heutink. “Als bedrijven hier niet over nadenken, heeft dit directe invloed op de kwaliteit en mogelijk op het voortbestaan van hun organisatie.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Het zou interessant zijn om de toekomstige behoefte in kaart te brengen en te monitoren en de spelers op de arbeidsmarkt hiervan op de hoogte te blijven houden

  2. Jan Marijne, Projactive op

    De krapte die de komende jaren op de arbeidsmarkt ontstaat heeft (voor het eerst sinds vele decennia!) een demografische oorzaak en geen economische. Stel dat de economie ook weer aantrekt dan wordt het een krapte in het kwadraat. Dit is al vele jaren bekend en berekend. Goed dat Chris het belang van een flexibele ‘schil’ nogmaals benadrukt; ik sluit niet uit dat we het in 2013 ook over een flexibele ‘kern’ gaan hebben.
    Jan Marijne, Projactive

  3. Fijn dat Randstad het geluid dat YER al twee jaar laat horen, bevestigd en steeds meer mensen dit onder ogen zien

    Wie geinteresseerd is in meer informatie over Strategische Personeelsplanningen: YER organiseert op 12 oktober voor de tweede keer een Masterclass hierover in samenwerking met de AMC Academie. Er zijn nog 5 plaatsen beschikbaar! Zie de YER website onder events voor meer informatie of mail mij

Reageer