Tekort aan hogeropgeleiden in Midden-Nederland

0

Midden-Nederland zal de werkgelegenheid zien groeien tot 2020, maar het aanbod van werkenden past niet bij de vraag. Vooral laaggeschoolden moeten zich zorgen maken.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau EIM. De onderzoekers hebben op verzoek van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland vraag en aanbod van arbeid naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat de komende tien jaar een grote vraag zal zijn naar hoger opgeleiden, terwijl juist het aanbod van lager opgeleiden zal groeien. Het gevolg is, volgens EIM, dat de werkloosheid onder die laatste groep op zal lopen.

De groei van de werkgelegenheid zit voornamelijk in de sectoren gezondheidszorg en technologie, terwijl de onderzoekers krimp verwachten in de metaal- en maakindustrie, de bouw, de landbouw en transport en logistiek. De financiële sector en de zakelijke dienstverlening zal gematigd groeien, volgens het rapport.

Het bureau verwacht tekorten in de volgende beroepen: chauffeurs, laboranten, verpleegkundigen, therapeuten, medisch analisten, leraren basis- en hoger onderwijs. Ook bankwerkers, lassers, dokters-, apothekers- en tandartsassistenten zijn gewild de komende paar jaar.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer