Steeds meer ‘hipsterbanen’ bij grote bedrijven

0

Was de barista tot voor kort nog een excentriekeling die je alleen op vage festivals zag, inmiddels zijn ook grote bedrijven op zoek naar deze mensen. Daarmee is de hipster een interessante doelgroep voor recruiters geworden.

Dat blijkt uit data van vacaturesite Indeed.

De hipstercultuur heeft voor een stijgende interesse in gerelateerde banen gezorgd. De afgelopen vier jaar is de interesse van werkzoekenden in ‘hipsterbanen’ verdrievoudigd.
Sinds 2015 is het aantal zoekopdrachten van werkzoekenden naar banen als barista’s, bartenders, tattoo-artists en yoga-instructeurs met 120% gestegen, van 91 zoekopdrachten per miljoen in januari 2015 tot 251 zoekopdrachten per miljoen in december 2018.

Corporates en ketens

Opvallend is dat inmiddels steeds meer grote bedrijven op zoek zijn ‘hipsters’. “Banen die ooit als het domein van hipsters werden gezien, zijn overgestoken naar de zakelijke sfeer”, aldus Sander Poos, managing drector van Indeed Benelux. Een voorbeeld hiervan is de barista. Poos: “Een aantal jaar geleden waren barista’s vooral aan het werk in hippe en onafhankelijke koffieshops en was het ondenkbaar dat werkgevers op grotere schaal op zoek zouden zijn naar barista’s. Inmiddels zien we nu in de top-10 van bedrijven die op zoek zijn naar koffie-experts vooral de namen van corporates en ketens. De NS voert de lijst aan.”

Barista’s en bartenders

Opvallend is dat er meer vraag is naar barista’s dan naar bartenders, zo blijkt uit Indeed-data. In het afgelopen half jaar (juli – december 2018) werden er door werkgevers 585 bartenders per 1 miljoen banen gezocht op Indeed, terwijl dit voor barista’s maarliefst 867 banen per 1 miljoen waren. Poos: “Mogelijk heeft de veranderende houding ten opzichte van alcohol, bijvoorbeeld van millennials maar ook in het algemeen, ruimte gecreëerd voor een boom in barista-banen.”
In Amsterdam is dit verschil nog groter. Hier werden het afgelopen half jaar 1.523 bartenders (per 1 miljoen banen) gezocht, tegenover 2.854 barista’s.

De top-10 bedrijven die op zoek zijn naar barista’s zijn:

  1. Nederlandse Spoorwegen
  2. Vermaat Groep
  3. Starbucks
  4. Mariott International
  5. Albron
  6. Eurest
  7. Hutten
  8. Shell
  9. VITAM
  10. Dunkin’ Donuts

Bron: Indeed

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer