Sterke daling aantal vacatures

0

De vraag naar personeel is in januari sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers
van de Monster Employment Index, de maandelijkse barometer van de online
arbeidsmarkt. Deze terugval is de grootste maanddaling sinds het begin van de
meting in 2005.

In januari zakte de Index met 17 punten naar 188 punten, het laagste niveau sinds maart vorig jaar. In alle sectoren daalde de vraag naar personeel, waarbij de sectoren horeca & toerisme en transport & logistiek de grootste daling zagen.
 
De Monster Employment Index is de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt en baseert zijn resultaten op circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven.
 
“De grote daling in januari komt niet als een volledige verrassing aangezien de Nederlandse Index het nieuwe jaar traditiegetrouw met een daling begint”, aldus Diana Krieger Managing Director van Monsterboard.nl. “Maar deze terugval is wel de grootste maanddaling sinds het begin van de meting in 2005. Na alle groei van de laatste jaren een opvallend moment.” Vergeleken met januari 2007 staat de Index wel nog 17 punten hoger.
 
Daling in alle sectoren
De daling was zichtbaar in alle sectoren van de arbeidsmarkt. Het sterkst was deze in de sectoren horeca & toerisme en transport & logistiek. Bij beide nam de Index met 39 punten af. De Index staat hiermee nog wel fors hoger dan in januari 2007, respectievelijk 18 en 66 punten. Ook in de financiële dienstverlening liet de Index na drie maanden van stijging weer een forse daling zien (-29). Vergeleken met januari 2007 staat de Index in deze sector 65 punten lager. In de bouw (-2), de juridische sector (-3) en in HR (-4) daalde de Index in januari het minst.
 
Noord-Nederland daalt sterkst
Waar alle provincies een daling laten zien van de Index, is deze in de noordelijke provincies het scherpst. Groningen daalde met 29 punten het diepst, en ook Friesland (-26), Overijssel (-24) en Drenthe (-20) namen fors af. In Groningen daalde het online vacatureaanbod met name in de financiële dienstverlening en de juridische sector. In Friesland waren de financiële dienstverlening en transport & logistiek de grootste dalers. In Zeeland daalde de Index met 8 punten het minst.
 
Europa daalt eveneens
De verminderde vraag naar personeel was ook te zien in de overige Europese landen waar de Index wordt gemeten. Zweden daalde net alsNederland met 17 punten, terwijl ook Frankrijk (-16), Groot-Brittannië (-14) en Duitsland (-10) een aanzienlijke daling noteerden. De totale Index van Europa daalde hierdoor in januari met 16 punten naar een totaal van 139 punten. Dit is nog wel 17 punten hoger dan januari vorig jaar. 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer