Twee derde Oekraïense vluchtelingen aan de slag als oproep- of uitzendkracht

0

Het CBS heeft nieuwe cijfers bekend gemaakt over de arbeidsmarktstatus van naar Nederland gevluchte Oekraïners. Op 1 november 2022 was 44% van de 68 duizend vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar werkzaam in loondienst. Op 1 mei 2023 had de helft van de Oekraïners betaald werk in loondienst.

Oekraïners die vanwege de oorlog in hun land naar Nederland komen, hebben geen werkvergunning nodig om te mogen werken.

Uitzend- of oproepkracht

In Nederland werkzame Oekraïners doen dat vooral als uitzendkracht. Dat geldt voor bijna 1 op de 4 Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast is 28 procent werkzaam als oproepkracht. Een derde is werkzaam in een ‘ander tijdelijk dienstverband’, aldus het CBS. Logisch dus dat Oekraïners aangeven vaak van werkgever te wisselen. Van de mensen die zowel op 1 juli 2022 als op 1 mei 2023 werkzaam waren, wisselde 39 procent in de tussentijd van werkgever.

Ze werken voornamelijk in deeltijd. Slechts 18 procent werkt voltijds.

Overzicht werkzame Oekraïners
Bron: CBS

Zakelijke dienstverlening

Vooral de zakelijke dienstverlening, waar ook de uitzendbranche onder valt, is een populaire werkgever. Daar werkt de helft van de Oekraïners. Daarnaast is de bedrijfstak handel, vervoer en horeca (31 procent) een belangrijke werkgever.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer