UWV: ‘Nog 15.000 banen weg in financiële sector’

0

In de financiële sector verdwijnen komende vijf jaar nog zo’n 15.000 banen, ondanks de aantrekkende economie.

Dit blijkt uit een sectoranalyse die UWV vandaag heeft gepubliceerd.

De werkgelegenheid bij banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeleggers is tussen 2007 en 2013 al met zo’n 9 procent gekrompen, met 38.000 tot 248.000 banen. UWV verwacht dat de negatieve ontwikkeling van de werkgelegenheid de komende jaren zal voortzetten.

Er wordt volgens het UWV niet alleen gereorganiseerd vanwege de economische crisis. Ook de toenemende digitalisering speelt hierbij een rol. Die ontwikkeling zal zich komende jaren voortzetten. ‘Een uitgebreid kantorennet is niet meer nodig, producten kunnen eenvoudig via internet worden aangeboden’, aldus het rapport.

Digitalisering kost banen
Het belang van de financiële sector voor de Nederlandse economie is de afgelopen jaren gegroeid in weerwil van de crisis. Het vertegenwoordigde 8% van het bbp in 2012, tegen 6% in 2006. De toename van het aandeel in het bbp gecombineerd met de forse afname van de werkgelegenheid wijst op een zeer sterke stijging van de arbeidsproductiviteit. Technologische ontwikkelingen, zoals internet en digitalisering, en de forse personeelsreductie van de afgelopen jaren liggen hieraan ten grondslag. De verdergaande digitalisering zal de komende jaren tot meer verlies van banen leiden, met name op de lagere mbo-niveaus.
Behalve dat er banen verdwijnen, komen er ook nieuwe functies bij. Dit zijn voornamelijk banen in de sfeer van controle en toezicht, maar ook in de sfeer van ‘big data’, bijvoorbeeld het analyseren van klantenstromen. Volgens het UWV ligt het niveau van de nieuwe functies veelal hoger dan dat van de functies die verdwijnen.

Lichte stijging vacatures
Het aantal vacatures in de financiële sector bevond zich vorig jaar nog op een dieptepunt van 19.000. Het UWV verwacht dat dit aantal komende jaren weer licht aantrekt, tot gemiddeld 27.000 per jaar. Het blijft daarmee wel ver verwijderd van het recordniveau van voor de crisis (62.000).
De beste kans op werk is er de komende jaren op mbo-niveau voor commercieel medewerkers bank- en verzekeringswezen en salarisadministrateurs. Op hbo- en wetenschappelijk niveau liggen er kansen voor financieel specialisten en voor ICT-functies, zoals webdeveloper en securityspecialist.


Bron: ANP/UWV

Lees ook: CFO’s willen weer meer financiële professionals werven

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer