Vacatureaanbod daalt nauwelijks in februari

0

Na een forse afname van het online vacatureaanbod vorige maand vertoont februari slechts een minimale daling. De Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt in Nederland – nam met 2 punten af.

Vergeleken met vorig jaar februari staat de Index nu 80 punten (40 procent) lager. Voor diverse sectoren waaronder de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening en juridische sector neemt het aanbod echter toe.

Lichtpuntjes
‘De lichte daling van de Index is een duidelijke afzwakking van de neerwaartse lijn van de Index, zeker na de scherpe daling van de Index in januari. De ontwikkeling van de Index komt overeen met de verwachtingen van het CPB wat betreft de dalende werkgelegenheid en een stijgende werkloosheid die kan oplopen tot bijna 9 procent in 2010’, analyseert Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. ‘Ondanks de dalende lijn vertoont de Index ook lichtpuntjes zoals de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg, financiële dienstverlening, de juridische sector en nog zes sectoren. Deze onttrekken zich momenteel aan de negatieve tendens.’

Positieve wending
Nam het online vacatureaanbod in januari nog in alle sectoren af, in februari lieten in totaal negen sectoren een stijging van het vacatureaanbod zien. Met 17 punten nam de Index voor de gezondheidszorg het sterkst toe. Ook binnen de financiële dienstverlening (+16) en de juridische sector (+15) nam het online vacatureaanbod aanzienlijk toe, voor beide sectoren de eerste stijging van de Index in vier maanden. Andere stijgers in februari waren ondermeer de publieke sector (+9), onderzoek & ontwikkeling (+9) en landbouw & visserij (+8).

Flinke daling HR-sector
De sectoren bouw en HR lieten in februari met 15 punten een flinke daling van de Index zien. Het online vacatureaanbod binnen de HR daalt nu al vijf maanden op rij en staat inmiddels 65 procent lager dan in februari 2008. Ook de sectoren management & consultancy (-11), telecommunicatie (-11), marketing, PR & media (-10) en hospitality & toerisme (-10) daalden aanzienlijk.

Vacatureaanbod stijgt in Zeeland en Friesland
Na twee maanden waarin de Index voor alle provincies daalde, liet februari een ander beeld zien. De Index voor Zeeland steeg met 11 punten het meest, aangevoerd door de financiële dienstverlening, de bouw en de administratieve sector. Ook in Friesland (+4), Flevoland (+1) en Noord-Brabant (+1) steeg het vacatureaanbod. Noord-Holland was met 7 punten de grootste daler. Vooral de sectoren bouw en accountancy & belastingen zorgden daar voor de daling. De Index voor de provincie Noord-Holland staat nu 51 procent lager dan een jaar geleden. Ook in Overijssel (-4), Limburg, Utrecht en Zuid-Holland (allen -2) daalde de Index.

De Europese Index vertoont licht herstel
De Europese Index steeg in februari met 9 punten naar 115, een herstel ten opzichte van januari. In alle landen was een stijging te zien, met de grootste stijging voor Duitsland (+10), Zweden (+9), Frankrijk (+8) en Groot Brittannië (+6). In Italië en België was de stijging met respectievelijk 1 en 3 punten relatief gezien het kleinst.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer