Vacaturesites blijven belangrijke rol spelen bij vervullen vacatures

0

In 2023 blijft Indeed het favoriete jobboard van de Nederlandse beroepsbevolking, op de voet gevolgd door LinkedIn. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Runners-up zijn Nationale Vacaturebank en Monsterboard. Verrassende nieuwkomer in de top tien is: Werkzoeken.nl.

De ondergang van jobboards is regelmatig verkondigd, vooral door concurrerende wervingskanalen. Het eerste decennium van deze eeuw zag gouden jaren voor de vacaturesites. Inmiddels is het landschap behoorlijk veranderd, maar algemene vacaturesites blijven een belangrijke rol spelen, aangevuld door niche boards, die nog steeds behoorlijk hoge traffic-cijfers halen. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.

Nog steeds komt ongeveer 50% van alle sollicitaties rechtstreeks van een niche of generieke vacaturesite. Geen enkele bron komt daar ook maar bij in de buurt. Rond de 2.500 jobboards blijven in Nederland aan de weg timmeren. En vorig jaar groeide de waarde van de wereldwijde online vacaturemarkt doodleuk met 16%, naar een totaal van ruim 36 miljard dollar.

Belangrijke oriëntatiekanalen

Zowel TikTok, Facebook, Insta maar ook Google zijn belangrijke oriëntatiekanalen voor mensen die actief zoeken naar een baan, maar in deze analyse richten we ons primair op vacatures. Daarom blijft de toptien van favoriete jobboards een belangrijk signaal van de huidige stand van de Nederlandse arbeidsmarkt. Kijkend naar de actieve baanzoekers binnen de Nederlandse beroepsbevolking, dan blijken twee vacaturesites met kop en schouders in 2023 boven de rest uit te torenen: Indeed (60%) en LinkedIn (59%) genieten de voorkeur van de beroepsbevolking. Twee internationale giganten, die qua bereik de rest overschaduwen. Indeed zit 14 jaar in Nederland, en bereikt internationaal in 60 landen werkzoekenden.

Best of the rest zijn Nationalevacaturebank en Monsterboard. Aangevuld met nummer 5, Werk.nl en Jobbird is de top zes compleet. Verrassende nieuwkomer in 2023 in de top 10 is Werkzoeken.nl.

Toppositie Indeed

LinkedIn en Indeed domineren. De andere sites zijn bijna allemaal niches geworden op hoger opgeleiden, werklozen, leraren, overheid, tijdelijk werk etc. De dynamiek die onder de top twee plaatsvindt is derhalve zeer interessant. Zo komt Werkzoeken.nl de top tien binnen op de zevende plaats. Staat Werk.nl nog op de vijfde plaats, maar halveert de onderliggende populariteit bijna met de helft. Jobbird.com is nog de enige site van een Nederlandse uitzender die terugkomt en Meesterbaan blijft het goed doen als nichesite.

Jongeren

Een top tien die wel afwijkt van het algemene beeld, is die van jongeren onder dertig jaar, die actief op zoek zijn naar een baan. Hier duiken bijvoorbeeld Glassdoor en Youngones op. De laatste, die zich specifiek op een jonge doelgroep richt, duikt ook op bij de jobboards die populair zijn onder praktisch opgeleide mensen die actief zoeken naar een baan.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer