Arbeidsmarkt blijft krap, aantal banen uitzendbureaus daalt

0

Wie denkt dat een afkoelende economie zorgt voor meer ruimte op de arbeidsmarkt, heeft het mis. Ook in het tweede kwartaal van 2023 blijft de spanning op de arbeidsmarkt onverminderd hoog. Tegenover elke 100 werklozen stonden 122 vacatures, net als in de vorige twee kwartalen, zo meldt het CBS.

Toch stonden er eind juni 10 duizend vacatures minder open dan aan het einde van het eerste kwartaal. Maar doordat de werkloosheid met 7 duizend daalde, blijft de vacaturedruk gelijk.

Iets minder openstaande vacatures

Eind juni stonden er 427 duizend vacatures open. Vooral in de handel (87 duizend), de zakelijke dienstverlening (71 duizend) en de zorg (65 duizend) is het aantal openstaande vacatures hoog. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures. In de horeca nam het aantal vacatures het sterkst af. Het aantal vacatures daalde met 3 duizend tot 33 duizend.

Aantal banen verder gestegen

Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het tweede kwartaal nog wel steeds toe. Met een groei van 7 duizend komt het totaal aantal op ruim 11,5 miljoen (+0,1 procent). De groei is het saldo van het aantal banen dat steeg met 11 duizend en het aantal banen van zelfstandigen dat met 4 duizend afname.

16 duizend banen minder bij uitzendbureaus

Het CBS meldt een daling van het aantal banen bij uitzendbureaus. In het tweede kwartaal waren er 16 duizend banen minder dan in het voorgaande kwartaal. Dit betekent een daling van 2,2 procent. In het eerste kwartaal van 2023 daalde het aantal banen in de uitzendbranche ook al met 16 duizend.

De banengroei concentreerde zich bij de overheid, zorg en onderwijs.

Vast contract

De krapte op de arbeidsmarkt komt ook tot uiting in de stijging van het aantal medewerkers met een vast contract. Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie is in het tweede kwartaal van 2023 met 22 duizend toegenomen tot 5,4 miljoen. Het aantal medewerkers met een flexibele arbeidsrelatie blijft met circa 2,8 miljoen vrijwel gelijk ten opzichte van een kwartaal eerder.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer