Vier op de vijf studenten heeft bijbaan

0

Van de mbo-studenten werkt 81 procent. Van de studenten in het hoger onderwijs werkt 76 procent. Mbo-studenten werken gemiddeld 23 uur per week, terwijl studenten in het hoger onderwijs gemiddeld 19 uur per week werken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Scholieren werken minder dan studenten

Van de scholieren van 15 jaar en ouder had twee derde een bijbaan in het derde kwartaal van 2023. Scholieren werken wel minder dan studenten: gemiddeld 11 uur per week. Scholieren werken vooral als vakkenvuller, in de bediening of als keukenhulp. Studenten in het middelbaar en hoger onderwijs werken vooral als verkoopmedewerker in de detailhandel. Maar ook vakken vullen en in de bediening werken zijn populair. Zo’n 23 procent van de studenten in het hoger onderwijs en 22 procent van de mbo-studenten heeft een dergelijke bijbaan.

Zomervakantie

Scholieren en studenten werken het meest in het derde kwartaal. Dit komt omdat de zomervakantie in dit kwartaal valt. In het eerste en vierde kwartaal van het jaar wordt er minder gewerkt.

Mbo-studenten

Overigens nuanceert het CBS ook de resultaten van de mbo-studenten. Zij doen tijdens hun opleiding praktijkervaring op, daarom is bij hen het aantal gewerkte uren gelijkmatiger over de kwartalen verdeeld. Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) zijn zelfs het hele jaar vooral aan het werk en gaan ze meestal een dag in de week naar school. Bbl-studenten werkten gemiddeld 30 uur per week in het derde kwartaal van 2023. Studenten die de beroepsopleidende leerweg (bol) volgden, met het accent op theorie ligt, werken gemiddeld 17 uur per week.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer