Vraag naar inkopers blijft groeien

0

Het aantal vacatures voor inkopers steeg in het eerste kwartaal van 2016 met ruim 20% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Oorzaak van de groei is onder andere de implementatie van de nieuwe aanbestedingsrichtlijnen.

Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht. Volgens Yacht zijn in het eerste kwartaal van 2016 in totaal 3.140 vacatures geplaatst voor inkopers.

Inkoopadviseurs
De vraag naar inkoopadviseurs stijgt met maar liefst 75% in het eerste kwartaal van 2016 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Inkoopadviseurs worden vooral gevraagd door centrale en lokale overheden voor het begeleiden van aanbestedingstrajecten en inkoopadvies. De implementatie van de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen per 18 april 2016 leidt ertoe dat er meer aanbestedingsprocedures worden gestart en het inkoopbeleid moet worden aangepast.

Hoogopgeleide inkopers
2015 kende ook al een flinke groei in het aantal vacatures voor inkopers. De groeiende vraag naar hoogopgeleide inkopers is zichtbaar in heel Nederland. De in 2015 ingezette groei leidt tot verdergaande krapte op de markt. ‘De uitdaging in de arbeidsmarkt ligt in het vergroten van de pool van hoogopgeleide inkopers door het verder profileren van het inkoopvak in de arbeidsmarkt’, aldus van der Kooi, Business Development Manager SCM&P bij Yacht.

Meer flex gevraagd
Uit de vacature analyse van het eerste kwartaal 2016 blijkt verder dat steeds vaker gevraagd wordt naar een flexibele inzet van hoogopgeleide inkopers. In 28% wordt een tijdelijk dienstverband gevraagd en in 22% wordt gevraagd naar een interim of ZZP-invulling. Dit aandeel flexibele inzet is gegroeid van 40% in het derde kwartaal 2015 naar 50% in het eerste kwartaal 2016.

Het is de vraag of deze trend de komende maanden doorzet. De implementatie van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zorgt voor veel dynamiek bij zowel opdrachtgevers en opdrachtnemers. ‘Snelle en accurate implementatie DBA is van groot belang omdat ZZP-ers hard nodig zijn in krappe arbeidsmarkt’, aldus van der Kooi.

Bron: Yacht

 

Lees ook: Vraag naar inkoopprofessionals groeit

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer