Werkgevers somberder over werkgelegenheid tweede kwartaal

0

De meerderheid van de Nederlandse werkgevers verwacht dat het personeelsbestand in het tweede kwartaal van dit jaar gelijk zal blijven. Het netto werkgelegenheidscijfer is echter gedaald ten opzichte van vorig jaar en ook ten opzichte van afgelopen kwartaal. De regio Noord-Nederland is positiever gestemd.

Dit blijkt uit de Manpower Employment Outlook Survey, waarvoor een steekproef van 750 werkgevers is ondervraagd.

Voor het tweede kwartaal verwacht 3 procent een groei van het personeelsbestand. Daarnaast verwacht 3 procent dat het personeelsbestand zal afnemen en 93 procent verwacht dat er geen veranderingen zullen optreden, zo blijkt uit de barometer.

Verwachtingen werkgelegenheid

Het netto werkgelegenheidscijfer is 2 procentpunten zwakker dan vorig kwartaal en 3 procentpunten zwakker dan voor het 2e kwartaal van 2011. De groei wordt vooral in Noord-Nederland verwacht. In deze regio ligt het netto werkgelegenheidscijfer (het percentage werkgevers dat groei verwacht min het percentage werkgevers dat krimp verwacht) op 4 procent. De werkgevers verwachten hiermee de beste arbeidsmarkt sinds het vierde kwartaal van 2008. In Oost- en Zuid-Nederland kwam het netto werkgelegenheidscijfer uit op 1 procent. In West-Nederland wordt een afname van het personeelsbestand verwacht. Het netto werkgelegenheidscijfer ligt hier op -1 procent.

Werkgevers in de sector Transport, opslag & communicatie voorzien enig perspectief voor werkzoekenden: de netto werkgelegenheidsverwachting daar is +8 procent. De zwakste vooruitzichten voor Q2 worden afgegeven door de sector Productiebedrijven: de werkgelegenheidsverwachting van -7 procent is de minst optimistische sinds Nederland in Q3 2003 met dit onderzoek startte.

“Op sectorniveau zien we wel duidelijk pessimisme”, aldus Haiko van der Pol, Directeur Marketing & Communicatie van Manpower. “Werkgevers in 7 van de 9 sectoren zijn somberder dan vorig jaar om deze tijd. De grootste afname in werkgelegenheidsverwachting vergeleken met het 1e kwartaal van 2012 wordt gerapporteerd door werkgevers in de Zakelijke dienstverlening: een aanzienlijke daling van 10 procentpunten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer