Te weinig werklozen voor vele vacatures

0

Er zijn steeds minder werklozen om de openstaande vacatures te vervullen. Werkgevers – en dus ook uitzendbureaus – moeten het meer en meer hebben van de nieuwe toetreders op de arbeidsmarkt.

Dat meldt het FD, dat zich baseert op cijfers van het CBS.

In september zijn er volgens CBS-cijfers per saldo 19.000 banen bijgekomen. Slechts 4.000 hiervan zijn vervuld door kandidaten uit de UWV-kaartenbak. De andere 15.000 vacatures zijn vervuld door nieuwkomers op de arbeidsmarkt zoals jonge moeders en afgestudeerden.
Dit is een trend is die het afgelopen jaar steeds sterker zichtbaar is geworden: steeds minder nieuwe banen worden ingevuld door werklozen, steeds meer door toetreders op de arbeidsmarkt.

Nog wel enige rek

Het aantal mensen dat een kwartaal eerder nog werkloos was maar inmiddels een baan heeft gevonden bedroeg begin vorig jaar nog 140.000 en nu 115.000 per maand. Het aantal toetreders is gestegen van 160.000 begin vorig jaar naar ongeveer 210.000.
Tegenover het FD zegt Peter Hein van Mullingen (CBS) dat tijdens de crisis er zeven werklozen voor iedere vacature waren, nu nog maar twee. Vlak voor de crisis was de verhouding een werklozen voor een vacature, dus er is nog wel enige rek, stelt Van Mullingen. Maar werkgevers lopen volgens hem ‘naar het eind van de mogelijkheden om vacatures vervuld te krijgen.’

Meer oudere werklozen

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van UWV laat tegenover het FD weten dat het aantal vacatures naar verwachting oploopt naar een miljoen. Reden is de aantrekkende economie. Witjes wijst erop dat er wel een verschil is met de periode voor de crisis; door de vergrijzing zijn er nu veel meer oudere werklozen.

Werkloosheid

De werkloosheid in Nederland bedroeg in september 4,7% van de beroepsbevolking, gelijk aan augustus. Dat bleek donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar kwam het werkloosheidspercentage nog uit op 5,7%. In september waren er 422.000 werklozen.

Bron: FD/ANP

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer