Werknemers hebben vertrouwen in arbeidsmarkt

0

Hoogopgeleiden zien meer kansen op de arbeidsmarkt dan in voorgaande jaren. Het jobhoppen gaat een vlucht nemen.

Dit stelt Intermediair op basis van onderzoek onder 3.328 hoogopgeleiden.

Een vijfde van de hoogopgeleiden denkt binnen nu en een half jaar van werkgever te veranderen, en een derde binnen nu en een jaar, aldus het blad. Daarnaast zijn de hoogopgeleiden erg positief over de arbeidsmarkt. Er de afgelopen 5 jaar niet zo weinig pessimisme over de arbeidsmarkt geweest is als nu: slechts 4 procent denkt dat de arbeidsmarkt komend jaar verslechtert. Alex Beishuizen, hoofdredacteur Intermediair: ‘Het optimisme op de arbeidsmarkt keert terug. De baanzekerheid neemt toe, meer hoogopgeleide werknemers durven weer rond te kijken en zelfs een overstap te maken. De enigszins verslapte aandacht voor personeel gaat weer prioriteit krijgen. Werknemers krijgen het weer meer voor het zeggen.’

Allochtone hoogopgeleiden
Niet iedereen is positief gestemd. Hoogopgeleide allochtonen zijn vaak eerder pessimistisch. Van hen beoordeelt 41 procent de huidige arbeidsmarkt als (zeer) ongunstig. Wat bij allochtone hoogopgeleiden opvalt is dat zij in een nieuwe werkgever andere aspecten zoeken. Zo telt de eigen ontwikkeling zwaarder dan bij autochtone hoogopgeleiden, terwijl ze minder geïnteresseerd zijn in sfeer en een goede work-life balance.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat allochtone hoogopgeleiden niet alleen minder verdienen dan autochtone hoogopgeleiden, maar dat ze ook minder salarisverwachtingen hebben: 55 procent vindt een salaris van meer dan 45 duizend bruto passend bij een volgende functie, tegen 64 procent van de autochtonen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer