Groeiende vraag naar hoogopgeleide starters

0

In een jaar tijd is de vraag naar hoogopgeleide starters op de Nederlandse arbeidsmarkt met 19% toegenomen tot 29.000 vacatures in het tweede kwartaal van 2016.

Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group op basis van Jobfeed en het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder 1.266 laatstejaars HBO en WO studenten.

Vacaturesites
Vacaturesites zijn de meest populaire zoekmanier onder laatstejaars studenten op zoek naar een baan, gevolgd door bekenden/netwerk en social media. De top-3 meest populaire oriëntatietsites onder laatstejaars studenten zijn LinkedIn, Facebook (als oriëntatiesite) en Nationalevacaturebank.nl. Onder WO-studenten is sinds het tweede kwartaal van 2016, Indeed de meest favoriete vacaturesite en heeft daarmee LinkedIn van de nummer 1 plaats verdrongen.

Via uitzendbureau
Andere opvallende conclusie uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder laatste jaarsstudenten is dat één op de vijf afstudeerders aan het HBO en één op de tien afstudeerders van de universiteit zijn baan vindt via het uitzendbureau.

Traineeships
De groei van traineeships is in een jaar tijd met 46% gestegen. ‘De explosieve vraag naar trainees is een reflectie van de schaarste en wervingsproblemen die werkgevers ervaren om jong hoogopgeleid talent te werven, met name in schaarse gebieden zoals IT. Traineeships worden gezien als aantrekkelijke manier om jong talent te verleiden. Tegelijkertijd zien we dat veel trainees binnen 2 tot 3 jaar de organisatie alweer hebben verlaten. Werkgevers kunnen beter hun wervingsaanpak professionaliseren en recruitment als een serieus vakgebied zien in plaats van recruiter als een startersfunctie te zien met het oog op het duurzaam werven van jong talent’, zo stelt Aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, in een toelichting.

Top-10 startersfuncties
De meest gevraagde startersfuncties liggen binnen de IT, Sales en Finance. Op de 10de plek staat recruiter als meest gevraagde startersfunctie. De volledige top-10 meest gevraagde startersfuncties op HBO/WO-niveau ziet er als volgt uit:

  1. Trainee
  2. Software engineer
  3. Accountmanager
  4. Assistent-accountant
  5. Medewerker klantenservice
  6. Programmeur .net
  7. Programmeur PHP
  8. Java ontwikkelaar
  9. Financial controller
  10. Recruiter

Bron: Jobfeed


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer