Randstad boekt flinke omzetgroei in derde kwartaal

0

Randstad heeft in het derde kwartaal wereldwijd een omzet geboekt van bijna € 6,3 miljard. Dat komt neer op een (organische) omzetgroei van +21% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Randstad Nederland deed het zelfs nog iets beter.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het uitzendconcern afgelopen week heeft bekendgemaakt.

Weliswaar zijn de groeicijfers minder sterk dan in het tweede kwartaal, maar die zijn vergeleken met het dramatische tweede coronakwartaal in 2020. Het derde kwartaal is dus wel degelijk heel goed geweest voor Randstad. De uitzender boekte zelfs de hoogste kwartaalomzet ooit en zag de winst bijna verdubbelen ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

Randstad Nederland

In Nederland steeg de omzet in het derde kwartaal zelfs met +24% (€ 852 miljoen) ten opzichte van  dezelfde periode vorig jaar. Bemiddeling naar vaste contracten groeide met +61%, uitzenden & inhouse services groeide met +25% en de bemiddeling van professionals (waaronder Yacht) groeide met +20%. Ook qua winstgevendheid staat Randstad Nederland er goed voor met een EBITA-marge van € 65 miljoen in het derde kwartaal van (7,5%). (mondiaal 4,7%).

Vooruitzichten mondiaal

Randstad slaagde er in de voorgaande periode al in om meer omzet te boeken dan voor de coronacrisis. Die ontwikkeling in het tweede kwartaal heeft zich in de afgelopen maanden voortgezet. Zo kwam de omzetgroei in het derde kwartaal uit op +5% ten opzichte van dezelfde periode in 2019 (vóór de coronacrisis ). In september (de laatste maand van Q3) was dat zelfs +6% ten opzichte van 2019; dat momentum werd ook in oktober ervaren. Dat impliceert voor het vierde kwartaal een blijvend sterke omzetgroei.

Personeelstekort

Wel zijn er ook voor Randstad ontwikkeling die een bedreiging voor verdere groei kunnen vormen, zoals het personeelstekort. De krapte op de arbeidsmarkt kan de economische groei van Nederland gaan raken. Daarom is het dringend nodig dat er wat aan de personeelstekorten in bijvoorbeeld het onderwijs, de techniek en de zorg wordt gedaan. Dat vindt topman Jacques van den Broek van uitzendconcern Randstad, die donderdag zijn vertrek bij de onderneming aankondigde.
De Randstad-baas benadrukt dat hij de huidige problemen op de arbeidsmarkt al jaren zag aankomen. En de tekorten zouden alleen maar verder kunnen toenemen. Dat komt omdat miljoenen Nederlanders de arbeidsmarkt volgens Van den Broek de komende jaren zullen verlaten omdat ze met pensioen gaan. Hij denkt dat er minder nieuwe mensen voor in de plaats gaan komen. “Nu de markten zich beginnen te herstellen, keren trends van voor de pandemie terug, zoals schaarste aan talent”, zei Van den Broek in juli al. In Nederland was het voor werkgevers in onder meer de zorg, het onderwijs en in de horeca toen al erg moeilijk om personeel te vinden. “De situatie wordt elke maand nijpender”, stelde de topman van Randstad vast.

Van den Broek staat al sinds 2014 aan het roer van het bedrijf. Hij geeft aan dat hij ‘op zijn hoogtepunt; wil stoppen. Daarom zal hij in maart volgend jaar een stap terug doen. Zijn opvolger wordt Sander van ’t Noordende, die jarenlang werkte voor organisatieadviesbureau Accenture.

Bronnen: Randstad/ANP/Dzjeng

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer