ABU: discriminatie wordt minder

2

Niet alleen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar discriminatie bij uitzendorganisaties. De ABU heeft het afgelopen jaar ook laten onderzoeken hoeveel uitzendbureaus ingaan op discriminerende personeelsverzoeken. Conclusie: Werkten een jaar geleden in een branchebreed onderzoek nog 77 procent van de bureaus mee aan ‘foute verzoeken’, in het recente onderzoek onder ABU-leden is dat gezakt naar 43 procent.

‘Een slecht resultaat met een goede richting’, aldus ABU-directeur Aart van der Gaag. ‘Nog veel te hoog, maar we zien wel dat ingezet beleid werkt. Een goed teken is dat bij de meeste grote uitzendondernemingen het resultaat tot nul is teruggebracht. Daar moeten we heen. We zullen al onze leden erop blijven aanspreken. Wij zijn vóór gelijke behandeling en gelijke kansen voor iedereen.’

Onderzoek
De centrale vraag van het onderzoek was: Hoe gaat een vestigingsmedewerker om met een discriminerend verzoek? Om op die vraag antwoord te krijgen belde een zogenaamde potentiële opdrachtgever met het verzoek om rekening te gouden met een discriminerende niet functierelevante selectie eis. De vraag die werd voorgelegd is dat de opdrachtgever verzoekt om geen buitenlanders en expliciet geen kandidaten van Turkse of Marokkaanse afkomst te selecteren.

Resultaten
Uit de totale steekproef blijkt dat 42,9 procent van de medewerkers van de 119 onderzochte vestigingen bereid is om mee te werken aan een discriminerend verzoek van een potentiële opdrachtgever. Het onderzoek uit 2011 (Loeters en Backer, 2011) kwam met een score van 77 procent gemiddeld over alle uitzendorganisaties in Nederland.

Kleine én middel grote uitzendorganisaties werken volgens het onderzoek vaker mee met een discriminerend verzoek dan grote uitzendorganisaties. Er is geen significant verschil tussen de regio’s onderling te onderscheiden.

Sociaal Cultureel Planbureau
Aanleiding voor uitzendorganisaties om meer aandacht in de organisatie te besteden aan discriminatie, was een onderzoek in 2011 in opdracht van het Sociaal Cultureel Planbureau naar de gevoeligheid van uitzendbureaus voor discriminerende personeelsverzoeken van inleners. De onderzoekers deden zich voor als bedrijven die uitzendkrachten willen inhuren en aangeven geen Marokkanen, Turken of Surinamers te willen hebben. De ABU was destijds onaangenaam verrast door de uitslagen.

Klik hier voor het onderzoeksrapport van ABU
Klik hier voor informatie over het onderzoek van SCP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

 1. Henry Stroek op

  Naar onze mening vind er juist steeds meer dicriminatie plaats.
  In vele bedrijven zie je dat Nederlanders niet meer aan de bak komen als het om de “lagere” functies gaat.
  Denk hierbij vooral aan de voedingsmiddelen industrie alwaar men nagenoeg alleen Polen wil en mag leveren. Sterker nog je ziet hier dat het werk veelal gebeurt via in MOE landers gespecialiseerde bureaus.
  Ook zie je dat, in gemengde bedrijven, Nederlanders moeten wijken voor Polen.
  Ik geef hier niet alleen de uitzendbureaus de schuld van maar ook de inleners.
  Over de nationaliteiten heen zie je nog een andere vorm van discriminatie. N.l. medewerkers komen niet meer door Fase A heen. Sterker nog we zien op dit moment ontslag van Fase C medewerkers terwijl er voor dezelfde functies Fase A medewerkers worden aangenomen. Puur een prijs kwestie die geen recht doet aan het Fase systeem.
  Conclusie; discriminatie minder, neen het verschuift alleen.

Reageer