ABU: Malafide uitzenders buitenspel door vrijwaringsregeling

0

De ABU is content met de nieuwe vrijwaringsregeling, omdat het de malafide uitzenders “buitenspel” zet. Door deze vrijwaringsregeling worden bedrijven die uitzendkrachten inhuren extra aangemoedigd zaken te doen met bonafide uitzenders, aldus de branchevereniging.

 

Bedrijven die kiezen voor een gecertificeerd uitzendbureau kunnen per 1 juli aanstaande vrijwaring krijgen van aansprakelijkheid voor niet afgedragen loonheffingen en omzetbelasting. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers en de brancheverenigingen van uitzendorganisaties, koepels van werkgevers en werknemers en de Stichting Normering Arbeid (SNA) hebben hierover een akkoord bereikt.

Uitzendondernemingen kunnen hun afnemers zekerheid bieden dat er later geen rekeningen worden gepresenteerd door de Belastingdienst, schrijft de ABU op haar site. De uitzenders moeten geregistreerd zijn in het SNA-register, voldoen aan de NEN-norm (loonbetaling en afdrachten premies en belastingen) en bereid zijn 25 procent van het factuurbedrag (inclusief BTW) over een geblokkeerde rekening te laten lopen, de G-rekening.

G-rekening

Deze zogeheten G-rekening biedt de Belastingdienst de waarborg dat een deel van de factuursom meteen al voor de belastingbetaling wordt gereserveerd. Naast het voordeel voor inleners krijgt de Belastingdienst beter inzicht wie zich aan de regels houden. Zo kan het kaf van het koren worden gescheiden en kunnen de controles van de Belastingdienst zich focussen op het malafide deel van de branche. Het uitzendbureau kan zich met de vrijwaring in de markt onderscheiden als bonafide aanbieder.

Sluitende aanpak

De vrijwaring van inlenersaansprakelijkheid is het slotstuk van de zogeheten ‘sluitende aanpak’ van de bestrijding van malafiditeit in de uitzendsector. Naast de inlenersvrijwaring staat per 1 juli ook het licht op groen voor de registratieplicht van uitzendorganisaties.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer